Kovač: Velikosrpska politika dovela je do ratova, sa time se treba suočiti

Bez suočavanja sa prošlošću i stvarnom odgovornošću za ratove na području bivše Jugoslavije ne može biti pomirenja među narodima i državama, izjavio je danas hrvatski šef diplomatije Miro Kovač.

 

Miro Kovač

– Glavni pokretač ratova u Sloveniji, Srbiji, Hrvatskoj, BiH i na Kosovu bila je agresivna velikosrpska politika. Sa time se treba suočiti i izvući odgovarajuće zaključke – rekao je Kovač u intervjuu za bosanskohercegovački “Dnevni avaz”, a prenela je agencija Hina.

Hrvatski ministar je istakao i da suočavanje sa prošlošću mora da se temelji na moralnim vrednostima, čemu, kako je dodao, ne pomaže oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju, koju je ponovo nazvao “uvredljivom i šokantnom” i “razarajućom za proces pomirenja među ljudima i susednim državama”.

Haški tribunal, četiri godine od završetka suđenja, u prvostepenoj presudi oslobodio je 31. marta lidera SRS Vojislava Šešelja po svih devet tačaka optužnice koja ga tereti da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i BiH tokom ratnih sukoba i proterivanje Hrvata iz Vojvodine.

Kovač je rekao da Hrvatska očekuje da tužilaštvo Haškog tribunala uloži žalbu na tu presudu jer se oslobođanjem Šešelja nameće zaključak da oni u svetu koji huškaju na rat i etničko čišćenje i provode nasilno menjanje granica sada imaju moralni blanko ček da to nastave da rade.

Hrvatski šef diplomatije je istakao i da on lično želi da Hrvatska izgradi partnerski i prijateljski odnos sa Srbijom po uzoru na odnos između Francuske i Nemačke, dok bi Bosna i Hercegovina u regionu mogla imati ulogu kakvu u Zapadnoj Evropi ima Belgija.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: