MILO Đukanović, lider DPS, poslao je predsednicima pregovoračke opozicije predlog usaglašenog sporazuma o uslovima za fer izbore. Prema onome što je procurilo u javnost, on je pristao na sve zahteve opozicije (URA, SDP i Demos), osim na odlaganje lokalnih izbora u Tivtu, koji su zakazani za 17. april.

Opozicionari će dobiti mesto potpredsednika Vlade, ministre rada i socijalnog staranja, unutrašnjih poslova, poljoprivrede i ruralnog razvoja i finansija, pomoćnike ministara sa posebnim ovlašćenjima u ministarstvima zdravlja i prosvete. Oni će moći u danima do održavanja izbora kontrolišu Zavod za zapošljavanje, Fond rada, Direkciju za javne radove, Investiciono-razvojni fond, Direkciju za saobraćaj, Poresku upravu, Zavod za socijalnu i dečju zaštitu – centre za socijalni rad, Upravu za nekretnine, Upravu carina, Upravu za šume, Fond PIO, Direkciju za razvoj malih i srednjih preduzeća, ZIKS, Upravu za inspekcijske poslove, Fond zdravstva i Agenciju za elektronske medije.

Te institucije kontrolisaćena nivou rukovodilaca ili pomoćnika rukovodilaca ili organa upravljanja sa dodatnim ovlašćenjima. Pod lupom će biti i rad Agencije za nacionalnu bezbednost i to kroz funkciju generalnog inspektora. Opozicija će imati predstavnike i u lokalnim sekretarijatima za finansije adobila bi na uvid sve analitičke kartice, raspodelu svih oblika socijalne pomoći i zapošljavanje na određeno i neodređeno vreme u lokalnim samoupravama. DPS će dozvaliti opoziciji da ima predstavnike u bordu Elektroprivrede, Aerodroma Crne Gore, “Pošti”, “Montenegro erlajnsu”, “Plantažama” i !”Monteputu”. Pristali su i da povreda izbornog prava bude u nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva.

Prve reakcije povodom ovog sporazuma stigle su iz Građanskog pokreta URA, u kojima poslanik Dritan Abazović ocenjuje Đukanovićevo prihvatanje zahteva kao veliku pobedu opozicije.

LAKOMOST I KORUPCIJA

– OVAJ najnoviji pokušaj prevare opozicionih glasača sličan je onom ranijem od 1997. godine, kada su tadašnji opozicionari, Novak Kilibarda i Žarko Rakčević, sastavljali sporazum sa Milom Đukanovićem. Zbog toga je Crna Gora danas jedina država u Evropi u kojoj nikada na izborima nije smenjena vlast, a kada se napokon ukazala šansa za promenama, stvorena upornim protestima DF, Đukanović je odigrao provereni potez i ponovo zaigrao na lakomost pojedinih opozicionara – izjavio je Strahinja Bulajić, član predsedništva DF. – Očigledno je da se i sada radi o najobičnijoj političkoj korupciji, a verujemo da ćemo uskoro saznati i više detalja.

– DPS je prihvatio ono što smo tražili i na taj način učinio mogućim potpisivanje sporazuma i kontrolu izbornog procesa. Ostaje da pre potpisivanja sporazuma stignu i prve ostavke u javnom servisu RTCG, koje bi omogućile da implementacija sporazuma suštinski počne. Ovo je početak nove faze u političkom životu Crne Gore, jer je konačno bilo vreme da se stane na kraj izbornim zloupotrebama – saopštio je Abazović.

S druge strane, iz Demokratskog fronta osuli su paljbu po vlasti i pregovaračkoj opoziciji. Jedan od lidera Nebojša Medojević kaže da je sporazum samo podela fotelja i velika prevara opozicionih birača.

– DPS sada traži nove partnere koji će nastaviti kontinuitet iste pogubne politike i koji će pristati da budu u Vladi, iako nemaju izborni legitimitet. Potpisivanje ovog sporazuma o novoj krađi izbora jeste najava nove postizborne koalicije koja će biti izabrana od interesnih centara moći i koji će raditi na zaštiti njihovog kapitala, poslova, monopola i njihove slobode – kaže Medojević. – DF je zbog toga njihov najopasniji protivnik jer znaju da sa nama nema kompromisa o neophodnim radikalnim reformama i interesima države i naroda.

Potpisivanje sporazuma trebalo bi da se obavi do 9. aprila.