Koliko još građana Pljevalja treba da oboli i umre od najtežih bolesti, da bi se zadovoljili profiterski apetiti braće, prijatelja i kumova aktuelnog premijera, upitao je Vladislav Bojović, predsednik Opštinskog odbora Demokratske narodne parije i poslanik DF.

– Prvi sastanak Radne grupe za praćenje i unapređenje stanja životne sredine nije ništa drugo nego još jedna neuspela promotivna predstava predsednika Opštine Mirka Đačića, čiji je jedini cilj da se uz pomoć državnih organa i kroz bestidno manipulisanje činjenicama nastavi sa zamajavanjem Pljevljaka – ističe Bojović.

Posle nedavno održanog sastanka novoformirane radne grupe i analize stanja eko-zagađenja, informacija je dostavljena Vladi Crne Gore, ali poslanik DF to smatra suvišnim, jer i pored svih saznanja o vanrednoj ekološkoj situaciji u Pljevljima, ne želi da izdvoji novac za najvažnije projekte zaštite, niti da sankcioniše ključne zagađivače.

Analizirajući ko su akteri formirane radne grupe, Bojović ukazuje na to da je državna sekretarka Daliborka Pejović, bivša direktorka Agencije za zaštitu životne sredine, jedna od politički najodgovornijih za višegodišnje odsustvo u rešavanju problema zagađenosti. Nadalje, dugogodišnji pomoćnik ministra ekonomije Miodrag Čanović poznati je zastupnik interesa Rudnika uglja i Elektroprivrede, a na štetu Pljevalja i zdravlja građana. Među članovima RG je i predstavnik Instituta za javno zdravlje koji za sve ove godine nije uspeo da izradi nijednu ozbiljnu studiju o uticaju zagađenosti na zdravlje. A, ekološki inspektor Sejdo Đukić predstavnik je inspekcije koja nije izrekla nijednu kaznu najvećim industrijskim zagađivačima u opštini.

– Ako ovom sastavu dodamo još i Ljubišu Ćurčića, potpredsednika Opštine i vlasnika privatne firme “Monter”, koji radnicima duguje više od 350.000 evra za plate, možemo konstatovati da je reč o radnoj grupi koja ne zaslužuje ni trunku kredibiliteta – ističe Bojović, naglašavajući da je svima njima zajedničko to da ne pominju odgovornost Rudnika uglja i Termoelektrane.

EKOLOZI TRAŽE ODGOVORNOST

Iako Radna grupa smatra da su aktivnosti u cilju smanjenja zagađenja u opštini dale rezultate, ekološke nevladine organizcije tvrde da su kratkoročne mere doživele neuspeh, a da nadležni treba da snose odgovornost, jer su analize monitoringa kvaliteta vazduha u poslednje dve grejne sezone pokazale da broj dana prekoračenja dnevnih vrednosti čestica PM10 ima trend porasta.

Iz Ekološkog pokreta OZON i društva “Breznica” poručuju da su kratkoročne mere Vlade Crne Gore, zajedno sa lokalnom upravom, a tiču se prelaska sa uglja na pelet i briket, bile potpuni promašaj.