Višemesečni pregovori vlasti i dela opozicije o organizovanju slobodnih izbora još nisu overeni potpisima DPS, Demosa, URA, SDP i Pozitivne, što je zabrinulo strane ambasade u Podgorici. Američke i nemačke diplomate bili su posrednici između Mila Đukanovića i pregovaračke opozicije, kako bi se nastavili razgovori, a vlast udovoljila njihovim zahtevima. I kada se očekivalo da sporazum bude potpisan 9. aprila, to je izostalo, jer vlast traži prethodno da se sa mesta šefa parlamenta razreši Ranko Krivokapić, a opozicija traži smenu uređivačkog tima javnog servisa RTCG.

– DPS neće biti ta koja će ugroziti politički kapital ostvaren u dosadašnjim pregovorima vlasti i opozicije – rekao je Duško Marković, potpredsednik Vlade. – Pozivam partnere u dijalogu da pokažu strpljenje i odgovornost i ne dozvole da pojedinačni interesi ugroze interes građana i države.

Juče se oglasilo Predsedništvo Demokratskog fronta:

– Nakon što su prošla 72 sata otkad je neovlašćena opozicija Đukanoviću dala poslednji šesti rok da se potpiše sporazum o koaliciji sa DPS, umesto da se lideri neovlašćene opozicije obrate javnosti da su odustali od koalicije sa DPS, oglasila se američka ambasadorka sa pitanjem: “Šta se čeka?” Time su lideri neovlašćene opozicije pretrpeli ozbiljnu kompromitaciju ulazeći u sferu političkog fenomena, da Crna Gora postaje jedina država u kojoj opozicija koju su građani glasali da se bori protiv režima, moli da uđe u koaliciju sa istim tim režimom. Naravno, ovo se ne odnosi na Ranka Krivokapića i njegovu partiju koju je Đukanović uveo u vlast – ističu u DF.

POZIV

Predsedništvo DF poziva američku i nemačku ambasadorku da prestanu sa brutalnim mešanjem u unutrašnje stvari Crne Gore, jer za njih dve niko nije glasao ni na jednim izborima, niti su one predstavnice humanitarnih organizacija koje dele pomoć osiromašenom narodu. Naprotiv, one su ovlašćeni predstavnici dve države koje na Balkanu i u Crnoj Gori imaju jasne i pragmatične interese.