U Osnovnom tužilaštvu u Podgorici juče su u postupku protiv Veselina Mujovića, osumnjičenog da je visokog funkcionera DPS Svetozara Marovića prevario za 890.000 evra, saslušana dva svedoka.

Prvi je svedočio nekadašnji premijerov savetnik za investicije Aleksandar Tičić. Ipak, ono što je tokom polusatnog saslušanja ispričao tužiocu, novinarima nije ponovio. Samo je saopštio da je obavezan da čuva službenu tajnu.

Prema pouzdanim saznanjima, Tičiću je Osnovno tužilaštvo u ovom postupku osim statusa svedoka ponudilo i status oštećenog, jer je, navodno, Mujović pokušao da prevari i njega. Tičić je ponudu odbio ističući da Veselina Mujovića ne poznaje, da ga nikada nije video i da ne želi da se pridruži krivičnom gonjenju protiv njega.

Prevaru je, kako OT veruje, Mujović planirao da počini i u slučaju poznatom kao “Košljun”. Kako se saznaje, Mujović je u februaru prošle godine, dok je suđenje bilo u toku, preko posrednika ponudio Tičiću da mu pomogne da tužilaštvo odustane od krivičnog gonjenja protiv njega. Tičić, koji je bio jedan od optuženih, zatražio je da mu Mujović napismeno saopšti na koji način nudi pomoć. To je i uradio. Ne sluteći da će pismo biti godinu kasnije dokaz protiv njega, rukom je ispisao svoju ponudu – u šiframa je tražio 100.000 evra, koje bi predao tadašnjoj specijalnoj tužiteljki Đurđini Ivanović. Budvanin je ponudu odbio, poručujući da ga ne zanima, jer je čist, što će i dokazati.

Sud ga je pravosnažno oslobodio optužbi, a pismo koje mu je poslao Mujović nedavno je završilo kod novog specijalnog državnog tužioca, Milivoja Katnića.

Osim Tičića, kao svedok je saslušan i Vladimir Prelević, telohranitelj Svetozara Marovića. Njegovo saslušanje trajalo je dva sata.