PRVI rezultati istrage, koja je pokrenuta pošto su mediji obelodanili da su prilazi Kotoru i sam grad preplavljeni kamerama, za koje se sumnja da su ih, najverovatnije, postavile organizovane kriminalne grupe, glase – troje uhapšenih! Hapšenja su usledila pošto su u nedelju uveče neki pokušali da skinu kamere postavljene na javnim mestima.

To je zvanično potvrđeno i u Tužilaštvu, koje je navelo da je utvrđeno i kome pripadaju neke od njih. Identitet uhapšenih nisu otkrili. – Postupajući po nalogu vrhovnog državnog tužioca, Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru, u saradnji sa Upravom policije, na različitim lokacijama pronašlo je 18 kamera.

U osam slučajeva utvrđeno je ko je postavio kamere, dok se za ostale kamere utvrđuje kome pripadaju. Po nalogu Tužilaštva policija je prethodnih dana obezbeđivala mesta na kojima su postavljeni uređaji za praćenje i snimanje. Rezultat tih aktivnosti jeste lišavanje slobode tri osobe, koje su pokušale da ih uklone – saopšteno je iz Vrhovnog tužilaštva.

Na pitanja, kada su kamere postavljene na javnim površinama, ko ih je postavio i zbog čega, ko je imao uvid u snimljeni materijal, odgovora zasad nema, baš kao ni zbog čega istražitelji nisu ranije reagovali. Sporne kamere, kako saznajemo, istražitelji, zasad nezvanično, povezuju s predmetima koje su pronašli tokom pretresa bezbednosno-interesantnih osoba, a koje su označene kao pripadnici jednog od tri kotorska kriminalna klana.

Osim pancira, mobilnih telefonskih uređaja i SIM kartica, policija je pronašla i ometač telefonskih signala, ručnu radio-vezu i uređaje za audio-vizuelno snimanje.

BEZ IJEDNE ŽALBE

Interesantno je da se niko od nadležnih službi, a ni sami Kotorani, nije žalio na nezakonito snimanje kamerama. “Komunalnom Kotoru” niko nije podnosio žalbu, ili pak ukazivao da mu je povređeno pravo na privatnost, saopšteno je iz Opštine Kotor.