DA li su u Plavu priprema “puč” i povratak u vlast na lokalnim izborima poraženog DPS?

Ovo je pitanje koje lebdi i izvan Plava, jer se to već desilo u Baru, Ulcinju i Rožajama. Takvu mogućnost nedavno je najavio i predsednik Opštinskog odbora Bošnjačke stranke u Plavu Abidin Musić predočivši da vladajuća koalicija u tom gradu, koju čine BS, SDP I SNP broji poslednje dane. Prvi čovek opštine i Musićev partijski kolega Orhan Šahmanović tvrdi da to nije tačno.

Bošnjačka stranka nije jedinstvena po pitanju da li njihov koalicioni partner SDP treba da ostane u vlasti. Struja okupljena oko predsednika Opštinskog odbora BS Abidina Musića je za raskid koalicije sa SDP i SNP i povratak DPS. To su mnogi u gradu na obali prelepog jezera shvatili kao svojevrsnu “izdaju”, budući da su čelnici i aktivisti BS u nekoliko prethodnih kampanja doživljavali šikaniranja od lokalnih čelnika DPS, pa i psovanje “turske majke”. Posle proglašavanja rezultata na poslednjim lokalnim izborima 2014. aktivisti DPS su čak pucali prema aktuelnom gradonačelniku Orhanu Šahmanoviću, koji tvrdi da u Plavu nema krize i da će aktuelna vlast nastaviti da funkcioniše.

– Totalna je glupost kad neko izjavi da će biti prestrukturiranja vlasti u Plavu. U Plavu neće biti toga. Može samo biti novih izbora jer je tako definisano koalicionim sporazumom. Sve drugo bi bila obmana birača da ne upotrebim težu reč – kaže Šahmanović.

OPŠTINSKU skupštinu u Plavu čine BS i SDP sa po sedam odborničkih mesta i SNP sa jednim odbornikom. U opozicionim klupama sede DPS sa 11, DF sa dva i Građanska inicijativa sa jednim odbornikom.

On je upoznat sa optužbama svog partijskog šefa Musića na račun koalicionih partnera iz SDP da za dve godine zajedničkog funkcionisanja i pored ministara koje su imali u Vladi, ništa nisu uradili da pomognu jednoj od najsiromašnijih opština.

– Takve optužbe ne stoje – kategoričan je Šahmanović. – U OO BS Plav nema podela. Od vrha partije nije bilo pritisaka za raskid koalicije sa SDP. Situacija je jasna – ili ćemo poštovati koalicioni sporazum, odnosno biti pošteni ili ćemo prevariti građane. Nismo razmatrali inicijativu za prekid koalicije – jasan je Šahmanović.

Za razgovore pojedinaca iz njegove stranke sa kolegama iz DPS, kaže da su “privatni razgovori, koje ne želi da komentariše”.

Za “privatne razgovore” znaju u plavskom OO DPS, odakle Šefket Jevrić poručuje da će vrh te partije i BS doneti detaljne zaključke. Šta to znači, znaće se uskoro. U slučaju da u Podgorici bude doneta odluka o “prirodnoj” koaliciji između DPS i BS, koja vlada i na državnom nivou, značilo bi to, nema sumnje, prekrajanje izborne volje građana, ali i prevremene lokalne izbore. Jer, u Plavu, nije nikakva tajna, osim rivaliteta čelnika dveju stranaka, podeljenost je prisutna i među njihovim simpatizerima, čiji su “susreti” često završavali na sudu ili u policijskoj stanici, a bilo je posla i za lekare…