Podgorica: Burna rasprava o lex specijalisu

Crnogorski parlament je nakon dve pauze, zbog povećanog broja pripadnika policije, a potom i zbog dvadesetominutnog izostanka direktnog prenosa na RTCG zbog emitovanja Dnevnika, nastavio raspravu o rekonstrukciji vlade, odnosno posebnom zakonu za sprovođenje Sporazuma o slobodnim i fer izborima i o razrešenju šefa parlamenta Ranka Krivokaića.

U žustroj raspravi izneta su različita mišljenja stranaka potpisnica Sporazuma i dela opozicije koji ne prihvata takav sporazum među kojima je Demokratski front, čiji poslanici su se vratili u parlament nakon sedam meseci zbog medijske blokade.

Poslanik DF-a, Nebojša Medojević rekao je da se taj klub vratio u zgradu Skupštine posle sedam meseci zbog medijske blokade.

„Naš zadatak je da raskrinkramo sve elemente ovoga sramnog izdajničkog dogovora koji je postignut sa tajnim centrima moći uz pečat jedne ili dve strane ambasade, rekao je Medojević.

parlament skupstina crna gora

Ustvrdivši da su potpisnici Sporazuma pomogli korumpirani režim Mila Đukanovića, Medojević je rekao da ima izlaz i iz takve situacija rekavši:

„Svi se udružujemo, idemo na ulice, diktator pada i onda formiramo tehničku vladu.

„Ne možete biti malo i više trudni. Kad uđete u vladu, vi ste trudni. Plod će doći za devet meseci. Ovo što se dešava je najava državnog udara uz instrukcije stranih ambasada, smatra Medojević koji tvrdi da je to način da se abolira DPS od izbornih krađa.

“Pozivamo građane da se pridruže borbi DF-a za elementarna ljudska prava”, dodao je Medojević.

Predlagač posebnog zakona Dritan Abazović kazao je da je cilj dogovora da se stane na put zloupotrebi državnih resursa od jedne partije i vladajuće koalicije.

“Ljudi koji budu sedeli u vlasti, neće štititi vladu Mila Đukanovića. U vladu ulazimo da bi razvlastili DPS. ‘Atmosferu noža’ između vlasti i opozicije želimo da premostimo primenom evropske prakse. Vreme će pokazati da li smo u tome uspeli”, istakao je on.

Niko, kazao je nema zabludu da će izbori potpuno biti demokratski i slobodni. Ali, brzina manipulacija DPS-a će se usporiti, uveren je Abazović.

„Ne bih rekao da se ovde radi o izdaji opozicione ideje”, naglasio je.

Šef poslaničkog kluba najuticajnijeg vladajućeg DPS-a, Milutin Simović je ocenio da prihvatanje ponude znači prihvatanje rezultata narednih parlamentarnih izbora 9. oktobra.

„Sporazum je najbolji odgovor na destruktivnu i antidržavnu politiku pojedinih partija. DPS je posvećeno doprinosila dijalogu sa ostalim političkim subjektima”, rekao je on poručivši da je temelj postavio premijer Milo Đukanović.

Čekalo se da policija napusti parlament

Skupština Crne Gore nastavila je zasedanje, nakon što je Kolegijum dogovorio povlačenje dodatnog policijskog obezbeđenja iz zgrade parlamenta na kojoj bi danas trebalo da bude potvrđen sporazum o prelaznoj vladi izbornog poverenja, javili su podgorički mediji.

U zgradi Skupštine je ostalo samo stalno obezbeđenje, a Kolegijum je ponovio poziv Ministarstvu unutrašnjih poslova i rukovodiocu Dušku Markoviću da odgovori koliko je bilo policajaca u parlamentu, te zašto su bili prisutni.

Zatražena je, kako se navodi, i bezbednosna procena u Skupštini.

Pauza, zbog sednice kolegijuma trajala je duže od sata, a poslanik opozicionog Demokratskog fronta (DF), Branko Radulović, kazao je da je zbog broja pripadnika policije “skupština pretvorena u sajovski bunker”.

On je poručio da je DF došao u Skupštinu da “razobliči najveću krađu u crnogorskoj politici.

Radulović je, odmah na početku zasedanja, pozvao da se napravi pauza dok se ukloni obezbeđenje.”Ovdje je 150 policajaca, naoružanih do zuba”, kazao je Radulović.

Poslanik Fronta, Milutin Đukanović, pitao je čemu toliko policajaca: “Došli su čak i sa psima”, kazao je Đukanović.

“Tražimo da naoružani ljudi, koje vi zovete policijom, momentalno napuste parlament”, poručio je Đukanović.

Poslanici DF-a su, inače, danas mirno ušli u Skupštinu.

Lider PzP-a, Nebojša Medojević, rekao je da nema parlamenta u svetu koji dopušta “da se njima šetaju naoružani ljudi”.

On je konstatovao da se u tom zdanju radilo četiri godine bez ikakvih incidenata, te zapitao:”Šta će vam naoružani ljudi?”.

Medojević je rekao i da je prisustvo 150 naoružanih specijalaca u parlamentu mimo zakona, te apelovao na parlament da “naredi Dušku Markoviću” da izbaci naoružane speclijalce.

Poslanica SNP-a, Snežana Jonica, zatražila je pauzu i hitnu sednicu Odbora za bezbednost i odbranu, kako bi se utvrdilo ima li bezbednosnih rizika zbog kojih je policija prisutna u Skupštini Crne Gore.

Slaven Radunović iz DF-a pozvao je sve poslanike u parlamentu koji se nečega boje, i koji misle da je opravdano prisustvo policije, to javno i kažu.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: