Stjepan Mesić: Đukanović je još potreban Crnoj Gori

Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić ocenio je da je za Crnu Goru neophodno da Milo Djukanović bude na čelu zemlje do njenog ulaska u Evropsku uniju. Mesić je, u intervjuu za podgoričku “Pobjedu”, ulogu Đukanovića ocenio kao “čvrstu tačku sistema”.

 

Stjepan Mesić

– Gde god bio, bilo kao predsednik ili kao premijer, Đukanović je čvrsta tačka Sistema – rekao je Mesić, a njegovu dugotrajnu vlast objasnio je sposobnošću crnogorskog premijera da drži strategiju proevropskog puta.

– Đukanović osvaja ciljeve jedan po jedan, dobija podršku i levo i desno, ali, uglavnom, drži centar, to ga čini dugovečnim na vlasti – rekao je Mesić.

Bivši predsednik Hrvatske ocenio je i da u Srbiji “još nisu svesni” da joj je Crna Gora “učinila uslugu” sojim osamostaljenjem. To je, kako je objasnio, i Srbiji omogućilo da se osamostali kao država, ali da ona toga još nije svesna.

Po rečima Mesića, Evropa još ne shvata opasnosti od fašizacije u pojedinim zemljama i usprotivio se izjednačavanju komunizma i fašizma.

-To nema nikakvog smisla. Komunizam je megaideja koja je neostvariva, jer je jednakost svih iluzija. S druge strane, fašizam je opasan jer može nastati u maloj sredini i onda se širiti dalje. Upravo se sada to događa sa neofašizmom i neonacizmom. Projekat udružene Evrope je milenijumski projekat i ova generacija bi ga trebala ostvariti. Taj projekat podrazumeva da sve evropske zemlje udju u Uniju, ali da se ne udružuju protiv Rusije, nego da saradjuju s njom – rekao je Mesić.

Mesić je kazao i da je u bivšoj Jugoslaviji “bilo dosta dobrih stvari”.

– Kada govorim o saradnji u ovom našem regionu, svi mi kažu ti žališ za Jugoslavijom. A ja kažem, je li bilo besplatno školovanje i lečenje, je li bilo sigurno da ćeš dobiti kredit za stan, jesi li mogao svuda putovati. Ne možeš Jugoslaviju porediti sa onima koji su bili zatvoreni u svojim granicama, imali smo puno toga što je bilo pozitivno. Ograničene su bile osobne slobode, ali delimično, ti si mogao pisati pesme kakve hoćeš ili slikati, jedino se nisi mogao politički izražavati kako si hteo, i to je bio ograničavajući faktor – rekao je Mesić.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s