Đukanović i ministri sutra neće u Skuštinu

Crnogorski premijer Milo Đukanović i članovi njegove vlade neće učestvovati na sutrašnjoj sednici Skupštine na čijem je dnevnom redu rekonstrukcija izvršne vlasti, u koju radi kontrole izbora ulazi opozicija.

Đukanović je podgoričkoj “Anteni M” saopštio da vlada neće učestvovati u radu sednice na kojoj se očekuje da premijer obrazloži javnosti promene u vladi.

Crnogorski premijer se na takav potez odlučio posle verbalnog incidenta u petak u Skupštini Crne Gore kada su poslanici opozicionog Demokratskog fronta (DF) i on razmenili uvrede, a atmosfera bila na ivici tuče.

crnogorska skupstina crna gora jpg

Javna opomena koju je predsednik Skupštine Ranko Krivokapić posle incidenta izrekao poslanicima DF-a kao kaznenu meru zbog vređanja premijera, za Đukanovića nije “adekvatna mera”.

“Uprava Skupštine se pokazala kao krajnje neodgovoran domaćin i nije zaštitila integritet vlade koju je pozvala da učestvuje na sednici”, ocenio je Đukanović.

On je saopštio da će poslanici njegove Demokratske partije socijalista (DPS) prisustvovati sednici Skupštine u trenutku glasanja o vladi izbornog poverenja.

U Skupštini se u petak dogodio, po mnogima do sada najteži incident u parlamentu od uvođenja višestranačja, kada su poslanici Fronta prekinuli premijerovo obraćanje uzvicima “Milo lopove…”, a on im uzvratio sa “Bravo kreteni”.

Skupština je prekinuta, a uvrede i teške reči razmenjene su u skupštinskoj sali i posle prekida zvaničnog prenosa. Sprečen je fizički obračun.

Istragu o ovom slučaju pokrenulo je i državno tužilaštvo.

Skupština sutra treba da razmatra rekonstrukciju Vlade i ulazak opozicionih predstavnika u izvršnu vlast, a radi kontrole izbornih pravila za parlamentarne izbore planirane za 9. oktobar ove godine.

Predsednik Skupštine Ranko Krivokapić je ranije saopštio da predstavnici Vlade “moraju doći da ispune svoju ustavnu obavezu – da objasne svoj predlog o izboru novih članova Vlade”.

Đukanović je po prvi put izjavio da ta Vlada “nije samo ad hoc projekat, oročen do oktobarskih izbora, nego mogući model trajnog prevazilaženja unutrašnjih podela”.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s