NIJE se u ponedeljak u Skupštini Crne Gore pojavio premijer Milo Đukanović, ali ni njegovi budući ministri iz redova dela opozicije (Demos, URA i SDP), zbog čega je priča o razrešenju i izboru “osveženog” kabineta postala besmislena. Očigledno je da su incidenti koji su se desili u petak, kada se umalo nije fizički obračunao s jednim brojem poslanika Demokratskog fronta, uticali na to da Đukanović rad Skupštine prati s neke “druge destinacije”.

– Ovo je presedan koji se ne sme ponoviti! Neprimereno je da premijer i Vlada tako omalovažavaju parlament i da se stavljaju iznad Ustava – kazao je predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić.

Neposredno pred početak rada parlamenta, DPS je odlučio da učestvuje “redukovano” u raspravi, i to sa svega troje poslanika – Tarzanom Miloševićem, Slobodanom Radovićem Krušom i Obradom Mišom Stanišićem. Poslanik DF Predrag Bulatović podsetio je na Ustav Crne Gore u kome piše da su jedino premijer ili mandatar nadležni da izlože program, sastav ili promene u njegovom sastavu, što je u ponedeljak bilo izostavljeno.

– U petak se ovde čula najstrašnija pretnja Mila Đukanovića upućena poslaniku Janku Vučiniću, posle čega su kamenovane prostorije njegove Radničke partije. Zbog toga pozivam vrhovnog državnog tužioca da se oglasi ovim povodom – rekao je Bulatović.

Lider Demosa Miodrag Lekić rekao je da ne oseća uzbuđenost zbog izostanka premijera na raspravi.

– On je sa svojom vladom, a ovo je vlada koja tamo dolazi. Mi razumemo ovu igru i nećemo nasedati na provokaciju. Mnogo je toga atipično i ne sumnjam da će ovo biti situacija koja neće biti jasna građanima dok ne počnemo da radimo – rekao je Lekić, čiji saborac Goran Danilović je kandidat za ministra unutrašnjih poslova u novom Đukanovićevom kabinetu.

KANDIDATI

Na inicijativu Đukanovića, novi vicepremijer trebalo bi da bude Petar Ivanović, aktuelni ministar poljoprivrede. SDP, Demosa i URA predložili su Milorada Vujovića za ministra poljoprivrede. Raško Konjević je kandidat za ministra finansija, Goran Danilović za ministra unutrašnjih poslova, Milenko Popović za ministra poljoprivrede, dok je Boris Marić kandidat za ministra rada i socijalnog staranja.