CRNA GORA U KLINČU SA RUSIJOM: Stoltenberg brani Đukanovića!

Bilo kakve sankcije od strane Rusije zbog stupanja Crne Gore u NATO bile bi potpuno neosnovane, jer Crna Gora ima pravo da preduzima ovakve suverene odluke, izjavio je državni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

„To je osnovni princip: svaka nezavisna, suverena nacija ima pravo da preduzima odluke o svom sopstvenom putu, uključujući u bilo kojim dogovorima o bezbednosti želi da učestvuje. Crna Gora je odlučila kao nezavisna, suverena država da želi da stupi u NATO i 28 saveznika su odlučila da pozdrave Crnu Goru u NATO-u. Zato smatram da nema nikakvog razloga da pokušao da odbijemo Crnu Goru u tom pravu — doneti sopstvenu nezavisnu odluku“, rekao je Stoltenberg novinara.

„Iz tog razloga svake sankcije i reakcija Rusije bile bi potpuno neosnovane, jer se radi o poštovanju prava suverene države — Crne Gore, da preduzima odluke o svom sopstvenom putu“, naveo je on.

Odgovarajući na pitanje da li smatra da je potrebno da se održi referendum o članstvu u NATO-u, Stoltenberg je odgovorio: „Kako će Crna Gora preduzeti odluke — sama će odlučiti, jer je ona nezavisna demokratska država. Da li će odluku demokratski izabrane skupštine ili drugim putem — odluka je Crne Gore“.

  1. #1 by Viktor Koss on 18. svibnja 2016. - 22:47

    Stoltenberg polazi od principa slobodne volje i slobodnog odlučivanja kao osnovne vrednosti demokratskih zemalja u konkretnom slučaju organizovanja sistema odbrane.

    Da je u realnosti stvarno tako, da su odluke podleožne kontroli na pncipima demokratskih država sa vladavinom prava, a međunrodni odnosi definisani jasnim vrednostima međunarodnog prava, onda ne bi bio potreban ceo sistem iznuda i prinuda u kontinuitetu svih promena decenijama unazad. NATO do usvajanja novog koncepta u Lisabonu 2010 je jedna sasvim druga vojno-politička organizacija od one koja je stvorena osnivačkim ugovorom od 1948 godine. NATO je od odbrambenog vojno-političkog saveza postao savez koji ne krije svoje imperijalne ciljeve nametanja volje kroz sistem razrađenih iznuda kao model ukupne politčke doktrine za 21 vek. Time su sva ostala pitanja i rešenja deeskalacije sukoba na evroazijskom kontinentu gurnuta u stranu, principi međunarodne saradnje definisanih helsinškom poveljom od 1975 su izigrani i prešlo se u fazu nametanja jednostranih ultimatuma.

    Na primeru angažmana na Balkanu, u vreme haldnoratovskog balanisranja odnosa i posebno od devdesetihgodina pokazala se sva dvoličnost i ideološka šturost iza upotrebe i zloupotrebe kolektivne bezbednosti u ime navodnog prava na intervenciju radi zaštite i viših moralnih načela. Ova kriza je mnogo složenija i nije pitanje slobode volje odlučivanja, šta više nosi u sebi prinudu, iznude, ultimatume i često veoma mutne političke igre iza fasade moći i manipualcija objektivnim interesima stabilnosti, saradnje i izgradnje načela i prncipa koji bi imali demokratsku kontrolu.

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: