TRPEO je u sredu Ranko Krivokapić, predsednik Skupštine Crne Gore, kuđenja i pohvale poslanika počev od dojučerašnjih saboraca iz DPS do predstavnika opozicije, jer se na dnevnom redu posle rasprava o leks specijalisu i novim ministrima u Vladi izbornog poverenja, našla i priča o njegovom razrešenju. Tu inicijativu, krajem februara, pokrenuli su DPS Mila Đukanovića i većina poslanika manjinskih partija, kao odgovor na odluku SDP, čiji je Ranko Krivokapić lider, da glasa protiv poverenja Vladi Crne Gore.

– Pre nekoliko godina počele su da se slažu kockice, koje sada treba da završe mozaik – kazao je poslanik DPS Miško Vuković na početku rasprave o smeni Krivokapića. – Procedure su kičma demokratije. Politizacija vodi nestanku i kompromitaciji demokratije. DPS insistira na poštovanju Poslovnika i izborne volje crnogorskog birača. Poslednje tri godine stvari su krenule opasno protiv standarda savremenih demokratija pod izgovorom osvajanja novih parlamentarnih svetova. U ovom trenutku ne možemo da pristanemo da budemo mimo sveta. Tražimo da idemo dalje. Treba da se eliminišu razlozi lutanja u poslednje tri godine.

Draginja Vuksanović (SDP) smatra da nije problem šef parlamenta, već Krivokapić kao predsednik Socijaldemokratske partije.

– SDP i Krivokapić svedoci su mnogih neugodnih nedela 25 godina. Mi nismo vodili politiku rat za mir, nismo deportovali muslimane, nismo bili saučesnici Kaluđerskog laza i Bukovice. U tome su učestvovali oni koji su napravili otklon od toga, a koji su preuzeli našu politiku. Nisu Krivokapić i SDP napravili štetu od 134 miliona evra državi prodajom KAP, mi nismo doneli odluku o prodaji 15.000 metara kvadratnih “Solane” po ceni kvadrata jeftinijoj nego kafa u nekom lokalu! Nije tačno da smo mi zaustavili razvoj. Mi smo hteli, ali nismo imali podršku onih koji su trebali u parlamentu da dozvole poharu državnih resursa. U tome učestvuju oni koji se stide prošlosti i boje budućnosti. Mi smo se tome suprotstavljali i zato smetamo – istakla je Draginja Vuksanović.

Raspravi o smeni Krivokapića nisu učestvovali poslanici Pozitivne Crne Gore (njih troje), mada su poručili da će glasati za njegovo razrešenje. Postoji dilema, kako će se glasati, jer u poslovniku ne piše kojom se većinom razrešava predsednik Skupštine. U DPS se pozivaju na Ustav, da je to “većina prisutnih, sem ako nije drugačije propisano”. Do zaključenje ovog izdanja skupštinska rasprava je još trajala.

U raspravu se uključio i Predrag Bulatović (DF), koji je izjavio da bi oni zbog državnih simbola rado glasali za smenu Krivokapića, ali da će o tome tek odlučiti, jer nije sve tako jednostavno.

– Upozoravao sam više puta Krivokapića da pomaže Milu Đukanoviću da stvori privatnu državu, a ne nezavisnu. Dobio sam odgovor da će lično Ranko to kontrolisati. Ovde se odlučuje ne od devedesetih, već od dana poverenja Vladi – naglasio je Bulatović.

Šef kluba SNP, Aleksandar Damjanović, rekao je da oni nikada neće oprostiti koaliciji DPS-SDP to šta je SDP uradio sa srpskom crkvom i jezikom, kao i oko priključenja NATO bez odluke parlamenta. Ali je zato pohvalio Krivokapićev doprinos u jačanju nadzorne i kontrolne uloge Skupštine, koja treba, kako je rekao, da bude “i batina protiv Vlade”.


NOVA VLADA

PREMIJER Đukanović je parlamentu dostavio predlog za razrešenje tri i izbor pet članova Vlade, pošto su mu Građanski pokret URA, Demos i SDP predložili listu kandidata za funkcije koje, po sporazumu, pripadaju opoziciji.

Za potpredsednika Vlade opozicija je predložila Miodraga Vujovića, a za ministra poljoprivrede, finansija, rada i socijalnog staranja i unutrašnjih poslova: Milenka Popovića, Raška Konjevića, Borisa Marića i Gorana Danilovića.

Đukanović je kandidovao aktuelnog ministra poljoprivrede Petra Ivanovića za vicepremijera.