Godina je prošla otkako smo uputili Vladi Crne Gore dopis o tome da se meštanima sandžačkih pograničnih opština omogući nesmetan prelaz iz Crne Gore u Srbiju.

I ove godine BDZ je organizovao “performans” pod nazivom “Mesto spajanja u mestu Haništa, između Kruščice i Đerekara”. Zahvalni smo građanima Bihora i susednih opština, bez obzira na političku orijentaciju, što će da dođu i daju svoj doprinos, prvashodno ekonomskoj olakšici i šansi za razvoj opštine Petnjica. Smatramo da bi se otvaranjem i izgradnjom putne saobraćajnice prema Pešteru i Tutinu stvorili bolji uslovi za brži razvoj opštine Petnjica. Još jednom podsećamo premijera Mila Đukanovića na predreferendumsko obećanje građanima o nesmetanom protoku ljudi, robe i kapitala između sandžačkih gradova sa obe strane granice – saopštila je BDZ Petnjica.

Dve kolone vozila, u kojima su bili predstavnici Bošnjaka, s jedne strane od Petnjice, preko Lagatora i Savinbora, i sa druge od Tutina, preko Ljeskove i Đerekara, susrele su se u Haništima, na tački dodira Srbije i Crne Gore.

Performans je počeo postavljanjem zastava Srbije, Crne Gore, EU i Sandžaka. Na skupu su govorili Almir Muratović,predsednik BDZ Petnjica, Zaim Ličina, odbornik SO Petnjica, Zaim Redžepović, ispred BDZ u Tutinu, a iz Pariza je specijalno za ovu priliku došao i predstavnik Sandžačke biznis asocijacije Šefadil Ličina.

Učesnici performansa su još jednom pozvali nadležne da se založe za otvaranje graničnog prelaza između dve države i pokažu na delu da im je zaista stalo do boljeg života Bošnjaka na ovom području.