Milo nezavisnost proslavio sa čovekom kome su ruke do ramena u krvi njegove braće

Protesti u Crnoj Gori

-Na kakav to obračun sa Crkvom poziva prvi čovek vlade, koji nezavisnost Crne Gore proslavlja sa Hašimom Tačijem, čije su ruke do ramena u krvi njegove braće?“ – pitaju iz Mitropolije.

U reagovanju povodom intervjua Đukanovića za portal Politiko, a uoči obeležavanja 10 godina od proglašenja crnogorske nezavisnosti i potpisivanja Protokola sa zemljama članicama NATO o priključenju Crne Gore tom vojnom savezu, iz Mitropolije su poručili da su odgovori premijera “prepuni neistina” i smatraju da “predstavlja govor kojim se širi mržnja” prema Srpskoj pravoslavnoj Crkvi, a time i svima onima pravoslavne veroispovesti kojih je više od sedamdeset posto od ukupnog stanovništva u Crnoj Gori.

Đukanović je, naime, u intervjuu za portal Politiko ocenio da je glavni oslonac protivnicima NATO-a Srpska pravoslavna crkva koja je, kako je dodao, bila i veliki protivnik nezavisnosti Crne Gore, i da zavređuje pažnju što se crkva otvoreno i neumorno protivi državi, što je cena koju Crna Gora plaća od tragičnog kraja Prvog svetskog rata, kada joj je Srbija anektirala teritoriju i kada je ukinuta Crnogorska pravoslavna crkva.

Saopštenje Mitropolije Crnogorsko-primorske

U saopštenju Mitropolije se navodi da teza da je Pravoslavna Crkva “moćno oružje” i “glavni oslonac” bilo kome u bilo kakvoj, umišljenoj ili realnoj, geopolitičkoj ili ideološkoj nameri, takođe je gruba neistina.

– Svako od građana ove države valjda ima pravo, ako premijer ne namerava da ga ukine, da bude ili da ne bude baš za one integracije koje se predsedniku vlade dopadaju i koje on proglašava strateškim državnim interesom. Ukoliko je on “oružje” u nečijim rukama ili nečiji “oslonac”, ne bi smeo po sebi da sudi kako svi imaju svoje naredbodavce sa strane – poručeno iz MPC-a.

Mmilo Đukanović

– Dakle, njihovi stavovi su autohtono crnogorski, svetopetrovski i ovdašnji. I, mora se reći, da je njegova izjava da SPC vodi rat protiv nezavisnosti, obično politikanstvo, i to vrlo opasno, jer se zna šta država treba da radi ako neko vodi rat protiv nje. Na kakav to obračun sa Crkvom poziva prvi čovek vlade, koji nezavisnost Crne Gore proslavlja sa Hašimom Tačijem, čije su ruke do ramena u krvi njegove braće?“ –  pitaju iz Mitropolije.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s