500.000 evra i postaješ Crnogorac?

500.000 evra i postaješ Crnogorac?

 

 

 

Zašto bi neko “kupio “crnogorsko državljanstvo? Pitanje koje je ponovo otvoreno nakon što je premijer Milo Đukanović najavio da će Crna Gora uvesti ekonomsko državljanstvo. Nije ovo prvi pokušaj vlade da uvede ekonomsko drzavljanstvo-pre pet godina Vlada je planirala da crnogorsko državljanstvo košta pola miliona evra.

Đukanović je pojasnio da je Vlada usvojila podzakonski propis o ekonomskom državljanstvu, koji treba dodatno razraditi, tako da se za sada ne zna koliko je to novca koji će neko morati da investira i još mnogo toga. To bi trebalo da bude jasnije, kako je najavio premijer, za oko mesec dana, piše Portal analitika.

Kako je Vlada odustala od ekonomskog državljanstva

Nije ovo prvi pokušaj vlade da uvede ekonomsko državljanstvo-pre pet godina je planirala da crnogorsko državljanstvo košta pola miliona evra. Pokušaj je propao nakon što se EU, posebno Nemačka, usprotivila toj ideji.

Evropska unija, tada, nije direktno tražila od Vlade u Podgorici da ukine program, ali je podvukla da pravila u toj oblasti mora uskladiti sa evropskom Konvencijom o nacionalnosti. Vlada je nakon te sugestije odustala od ekonomskog državljanstva.

Premijer Milo Đukanović vjeruje da sada neće biti takav slučaj i dodaje da su od 2010., kada je Crna Gora prvi put normativno obradila ideju o ekonomskom državljanstvu, mnoge zemlje uključujući i evropske, usvojile takav model ekonomskog razvoja. Nada se i da nismo zakasnili da na taj način privučeno kapital koji bi bio uložen u razvoj Crne Gore.

Šta kaže zakon

Crnogorski Zakon o državljanstvu ne definiše kategoriju ekonomskog državljanstva. Da bi se ekonomsko državljanstvo moglo primenjivati potrebno je da se promeni zakon. Za njegovu promjenu, po Ustavu Crne Gore, potrebna je većina od ukupnog broja poslanika. Da li Đukanović ima većinu u parlamentu? Ili možda još bolje pitanje-hoće li imati podršku rekonstruisane Vlade? Ili se, pak, radi, prosto o planu, da se sada sve pripremi normativno, a da se ovo pitanje stavi na dnevni red nakon izbora?

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: