PREDSEDNIK Političkog saveta DPS Svetozar Marović, potpisao je još jedan sporazum o priznanju krivice sa Specijalnim tužilaštvom, po kome će morati da odsluži još 20 meseci zatvora, vrati državi milion evra, plati kaznu od 50.000 evra i sudske troškove.

To je deo nagodbe sa državnim tužilaštvom u predmetima “Donji bulevar””, “Krapina”, “Kopirajt”, “VTE” i “Otpadne vode”. Sporazum je poslat na odlučivanje u Viši sud Crne Gore, gde se već nalazi prvi sporazum, kojim je Marović priznao da je bio šef organizovane kriminalne grupe u brojnim aferama u Budvi. Zbog učešća u slučajevima “TQ Plaza”, “Plato Jaz” i “Prijevor” sa Specijalnim tužilaštvom je dogovorio da u zatvoru provede dve godine, uplati 50.000 evra kazne, pokrije troškove krivičnog postupka, i obaveže se na još neka “dobrovoljna davanja”.

Protiv Marovića i ostalih umešanih u budvanske afere fizičkih i pravnih lica, kojih je ukupno 87, biće otvorena i finansijska istraga, tako da će globa, kako se očekuje, biti još veća. Svima je blokirana imovina vredna više od 45 miliona evra, što je, kako se procenjuje, dovoljna suma da Opština Budva namiri štetu, koja joj je pričinjena, ali i da 13 građana Budve i Petrovca, kojima su na razne načine skidane velike pare sa bankovnih računa, budu konačno obeštećeni.

Zbog sumnje da je jedan od organizatora budvanske kriminalne grupe, na čijem je vrhu bio Svetozar Marović, tačnije “zbog osnovane sumnje da je izvršila produženo krivično delo – prevara izvršena na organizovan način”, crnogorski pravosudni organi raspisali su poternicu za srpskom državljankom Oliverom Ilinčić. Ona slovi za jednog od kreatora i ključnog aktera više budvanskih korupcionaških afera.

Crnogorski državni organi još nisu dobili potvrdan odgovor kolega iz Srbije da će im bivša savetnica Marovića, u vreme njegovog predsednikovanja Državnom zajednicom SiCG, a potom direktorka firme “Futura” i viceguvernerka Narodne banke Jugoslavije, biti izručena, mada je to samo tehničko pitanje, s obzirom na sporazum Srbije i Crne Gore o međusobnom izručenju državljana osumnjičenih za krivična dela.

Vrhovno državno tužilaštvo početkom godine pokrenulo je istragu i protiv Ilinčićeve u objedinjenom predmetu za afere “Kopirajt”, “Propertiz Investment”, “Bulevar”, “Krapina” i “Otpadne vode”, za šta se tereti i Svetozar Marović. On je, prema onome što se saznaje, u razgovorima sa istražiteljima, koji su prethodili njegovom priznanju krivice, dosta toga svalio baš na Ilinčića, tvrdeći čak da je iznosila novac iz Crne Gore i da je potom skinula milione evra sa nekih računa u inostranstvu.

Prema pouzdanim izvorima “Novosti”, glavni razlog Marovićeve žurbe da potpiše nagodbu sa Specijalnim tužilaštvom, bio je strah od mogućnosti da Ilinčićeva postane svedok-saradnik u istragama protiv njega.

MILIONI NA RAČUNU “PROPERTI INVESTMENTA”

SPECIJALNI državni tužilac Milivoje Katnić izjavio je da se sumnja da se nekoliko miliona evra, nestalih u budvanskim aferama, nalazi na računu firme “Properti investment”, čiji je vlasnik Olivera Ilinčić.