Crna Gora, koja će najverovatnije do kraja godine postati punopravna članica NATO, Alijansi će plaćati godišnju članarinu između 400 i 450 hiljada evra.

To je saopštio nacionalni koordinator za NATO, Vesko Garčević, odgovarajući na pitanja na društvenim mrežama “Sigurna budućnost”. On je naveo da je NATO već odredio koliko Crna Gora treba da plaća članarinu i ona iznosi 0,027 odsto ukupnog budžeta kojim raspolaže Alijansa.

– I ništa više od toga, što je oko četiri puta manje od onoga što plaća Slovenija, koja izdvaja nešto poput polovine cene jednog savremenog tenka – precizirao je Garčević.

Predsednik Parlamentarne skupštine NATO, Majkl Tarner je, inače, na zasedanju u Tirani rekao da će Crna Gora možda i pre kraja ove godine postati punopravna članica NATO.

Zasedanju u Tirani je prisustvovao i crnogorski premijer Milo Đukanović.

– Crna Gora je pokazala da deli naše vizije i da je spremna da ih brani – rekao je Tarner i čestitao Crnogorcima potpisivanje protokola.

Premijer Milo Đukanović je, obraćajući se skupu naglasio da bi “bezbednosna slika Evrope bila nedovršena bez pune integracije regiona u evropske i evroatlantske strukture”. On je ocenio da će Crna Gora, kao punopravna članica Alijanse, brže napredovati u svim oblastima:

– Veoma je važno što je Parlamentarna skupština NATO otvorena za parlamentarce zemalja koje bliže sarađuju sa Alijansom, čime se jača međusobno poverenje, kao i razumevanje za bezbednosne teme od zajedničkog značaja. Upravo je taj forum pre 16 godina otvorio vrata Crnoj Gori na zasedanju u Berlinu u novembru 2000. godine. To je bila prilika da pred parlamentarcima NATO zemalja saopštim da Crna Gora, koja je tada formalno bila deo Miloševićeve Jugoslavije, vidi sebe kao deo razvijene Evrope, a ne epizodistu u rušenju njegovog režima. Takođe, da bi svako pakovanje Crne Gore u četvrtu jugoslovensku federaciju, kakva je ideja postojala, bilo dugoročno nepovoljno po stabilnost regiona. Naša vizija se pokazala realnom. Današnja Crna Gora, koja ove godine obeležava desetogodišnjicu nezavisnosti, prepoznaje se kao uspešna evropska priča i faktor stabilnosti na Balkanu.

MAJKL TARNER: POVEĆAJTE BUDžET ZA ODBRANU OD RUSA!

Parlamentarna skupština NATO je pozvala zemlje članice Severnoatlantske alijanse da se suprotstave Rusiji i naprave bolju podelu odgovornosti za zajedničku odbranu na samitu NATO u julu. Govoreći tokom skupa 257 parlamentaraca iz zemalja članica Parlamentarne skupštine NATO, predsednik te organizacije Majkl Terner (na slici), republikanski član Predstavničkog doma američkog Kongresa, izjavio je da postoji cena za rusku agresivnost i pozvao sve članice da povećaju budžete za odbranu.

I zamenik generalnog sekretara NATO Aleksandar Veršbou je pozvao članice da ispune obećanja data na prethodnom samitu da povećaju odbrambene budžete na najmanje dva odsto bruto domaćeg proizvoda tokom naredne decenije. Predstavnici parlamenata 45 članica i osam delegacija posmatrača su razmatrali krizu u Ukrajini i bezbednost regiona Zapadnog Balkana. Parlamentarna skupština NATO okuplja predstavnike parlamenata zemalja članica NATO i drugih zemalja i organizacija, među kojima je i Srbija kao pridružena članica.

Đukanović je podsetio da je Crna Gora dobila priliku da učestvuje u radu svih tela Alijanse, u dijalogu o najvažnijim političkim i bezbednosnim pitanjima današnjice:

– Poseban podstrek za nas je učešće prvi put u takvom statusu na Samitu u Varšavi. Smatramo da našim aktivnim angažovanjem u regionu, kao i na drugim područjima, možemo zajedno s partnerima da doprinosimo jačanju evropske bezbednosti i sigurnosti na Mediteranu. Crna Gora je bila jedina republika u kojoj nije bilo ratova i razaranja u vreme raspada Jugoslavije, pa će članstvo naše zemlje u NATO dodatno ojačati stabilnost regiona, a time i celokupne Evrope – zaključio je Đukanović.

Domaćin zasedanja, Albanija daje punu podršku članstvu Crne Gore u ovaj vojni savez.

– Albanija će biti prva članica NATO koja će ratifikovati Protokol o pristupanju Crne Gore Alijansi – poručio je Ilir Meta, predsednik parlamenta te susedne zemlje, nekoliko trenutaka posle sastanka sa Đukanovićem.