Pajović izabran za predsednika Skupštine Crne Gore

Poslanička većina (42 od 81) izabrala je Darka Pajovića za novog predsednika Skupštine Crne Gore, koji je zamenio nedavno smenjenog Ranka Krivokapića.

Thinkstock

Partija na čijem je čelu Pajović, Pozitivna Crna Gora (PCG), stranka koja je osnovana tek pre četiri godine, postala je jedna od ključnih na crnogorskoj političkoj sceni krajem januara ove godine, kada je glasala za poverenje Vladi Mila Đukanovića.

Pajović je izabran noćas u ponoć, glasovima Demokratske partije socijalista (DPS), same PCG i političkih stranaka koje zastupaju Bošnjake, Hrvate i Albance.

Izbor Pajovića za predsednika parlamenta je rezultat prekompozicije političke scene u Crnoj Gori, jer je,takođe u januaru, vladajuću koaliciju posle 18 godina napustila Socijaldemokratska partija (SDP), na čijem je čelu Krivokapić.

Zahvaljujući podršci PCG, Vlada je opstala, nakon čega je premijer Đukanović opoziciji ponudio četiri ministarska mesta i funkciju jednog potpredsednika Vlade.

Na osnovu toga, u Vladu su ušle SDP, zatim, Demos i neparlamentarna Udružena reformska akcija.

Uprkos tome, te partije su bile protiv izbora Pajovića za predsednika parlamenta, a podršku Pajoviću na toj funkciji odbili su Demokratski front (DF) i Socijalistička narodna partija (SNP).

Protivnici su Pajovića optužili za korupciju, a poslanici DF su ga direktno pitali da li je primio novac za januarsko glasanje za poverenje Vladi.

Pajović je odgovorio da nema nameru da ide po kafanama i ljudima objašnjava da nije ništa uzeo.

Nakon izbora, Pajović je rekao da oseća veliku odgovornost na funkciji predsednika Skupštine Crne Gore i da želi da unapredi njen ugled.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: