Poslanici DPS, Pozitivne, Socijaldemokrata, Liberalne partije i manjinskih stranaka podneli su predlog rezolucije o podršci učlanjenju Crne Gore u NATO i zatražili vanrednu sednicu Skupštine, na kojoj bi se raspravljalo o tom dokumentu. Gotovo je sigurno da će zahtev biti usvojen, što će značiti guranje države mimo referenduma u vojnu alijansu.

U predloženoj rezoluciji navodi se da je Crna Gora tokom deset godina od obnove nezavisnosti pokazala jasnu viziju i istrajnost u ostvarivanju strateških spoljnopolitičkih prioriteta – članstva u NATO i EU.

– To nije ekskluzivni izbor ni vlasti, niti bilo koje partije, niti političke i intelektualne elite – navode potpisnici rezolucije.

Ovih dana istraživanje DAMAR-a o raspoloženju građana Crne Gore prema članstvu u NATO podiglo je buru, pa je Pokret za neutralnost zatražio da ta agencija objavi upitnike najnovijeg istraživanja o podršci NATO, kako bi se otklonila sumnja na sugestivnost pitanja. Najnovije istraživanje DAMAR-a pokazalo je da bez obzira na to da li građani podržavaju učlanjenje ili ne, njih 77,5 odsto smatra da će Crna Gora postati članica NATO.

U reakciji “neutralaca” navodi se da svi objavljeni podaci agencije predstavljaju posledicu konstantnog medijskog pritiska i jednostranog izveštavanja o uslovima i napretku Crne Gore na putu ka NATO.