VKS: Apelacini sud prekršio zakon u slučaju Stanka Subotića

Vrhovni kasacioni sud (VKS) utvrdio je da je Apelacioni sud u Beogradu prekršio zakon u postupku protiv biznismena Stanka Subotića Caneta i njegovih saradnika, zbog čega su oni pravosnažno oslobođeni optužbi za šverc cigareta, izjavila je danas portparolka VKS Biljana Rakić.

Stanko Subotić

Rakić je agenciji Beta danas rekla da je VKS tu odluku doneo 7. juna, po zahtevu za zaštitu zakonitosti Republičkog javnog tužilaštva, u slučaju protiv Subotića.

Utvrđeno je da je Apelacioni sud prekršio zakon jer nije prihvatio ključne dokaze protiv Subotića i saradnika, a sa druge strane je odugovlačenjem postupka nastupila apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja, navodi se u odluci koja je objavljena na sajtu VKS.

Ključni dokazi Republičkog javnog tužilaštva, u postupku protiv Subotića, bile su fotokopije dokumenata, koje je Apelacioni sud odbacio ka nevažeće, iako zakonom nije propisano da samo overena fotokopija isprave može biti dokaz, navodi se u presudi VKS objavljenoj na sajtu.

S obzirom da je Apelacioni sud u Beogradu učinio povredu zakona u korist okrivljenih, “VKS je doneo presudu kojom se ograničio samo na to da utvrdi povredu zakona ne dirajući u pravnosnažnost pobijane presude”, navodi se u odluci VKS.

 Cane nezakonito oslobođen za šverc

Apelacioni sud u Beogradu prekršio je zakon u korist Stanka Subotića Caneta (57) i njegovih saradnika, utvrdio je Vrhovni kasacioni sud.

Pravosnažna oslobađajuća presuda koja je doneta u decembru 2015. godine, ostaje na snazi i ne može se menjati na štetu okrivljenog, dodaje se u odluci.

Subotić se teretio da je bio na čelu grupe koja je švercovala cigarete tokom 1995. i 1996. godine iz Makedonije u Srbiju i prodavala ih pravnim i fizičkim licima.

Pored njega, optužbi su oslobođeni i njegovi saradnici – bivši direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes, Subotićev sestrić Nikola Milošević, Milan Ranković, Ivana Krčmarić, Jovica Ranđelović, Stevan Banović, Nebojša Nikolić, Milan Milanović, Dragi Dodevski, Ivana Olujić, Miodrag Zavišić, Milovan Popivoda, Miroslav Pešić i Luka Nenadić.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: