Socijalistička narodna partija najavila je da će u skupštinsku proceduru pustiti rezoluciju, kojom se predviđa održavanje državnog referenduma o punopravnom članstvu Crne Gore u NATO.

To je potvrdio njen predsednik Srđan Milić, podsećajući da su jedino predstavnici SDP i Socijaldemokrata, odnosno osam poslanika nekada jedinstvenog kluba SDP, insistirali da se odluka o članstvu donese u Skupštini. Krajem protekle sedmice, da podsetimo, republički parlament je usvojio rezoluciju o podršci integraciji Crne Gore u NATO.

– Mi sada od svih poslanika očekujemo podršku našoj rezoluciji – naveo je lider SNP.

U rezoluciji se, između ostalog, navodi da je ogroman broj građana iskazao opredeljenje da se direktno izjasni o pristupanju Crne Gore vojnom savezu.

– Svesni odgovornosti trenutka i potrebe da se na demokratski način reši situacija, u kojoj se Crna Gora nalazi nakon pozivnice za punopravno članstvo u NATO, Skupština smatra da to pitanje treba rešiti na poštenom i slobodnom referendumu – precizira se u dokumentu SNP.

Dalje se ističe da bi raspisivanje referenduma otvorilo prostor za konstruktivnu debatu u javnosti, koje sada nema, o tome kolika je cena ulaska u NATO, kakve su političke i vojne obaveze, koje se eventualnim ulaskom preuzimaju, koje su prednosti i mane članstva u Alijansi.

– Eventualni ulazak Crne Gore u NATO, bez održanog referenduma, samo bi dodatno podelio građane, jer bi mnogi taj čin doživeli kao nametnut, što bi rezultiralo napetostima i daljim podelama, koje bi vodile destabilizaciji države u dužem vremenskom periodu – navodi se u rezoluciji.

Nasuprot tome, Socijaldemokrate Crne Gore smatraju da je predlaganje rezolucije ishitrena, nepotrebna i politikantska odluka.

– Zahtev SNP je neracionalan i nepraktičan, s obzirom na to da iz dana u dan raste podrška članstvu u NATO – tvrdi potpredsednik SD, Mićo Orlandić. – Kampanja, kojom su se građani informisali o svim aspektima pristupanja, dala je odlične rezultate i otklonila brojne nedoumice, koje navodi SNP.