Putinovi “Noćni vukovi” stižu u Srbiju

Putinovi "Noćni vukovi" stižu u Srbiju

Najveća bajkerska grupa iz Rusije “Noćni vukovi”, koja je između ostalog poznata i po prijateljstvu sa Vladimirom Putinom, počinje svoju turneju pod nazivom “Slovenski svet 2016”, u sklopu koje će posetiti Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Crnu Goru i Bugarsku.

U maršu koji zovu i “jačanje dijaloga između slovenskih naroda” oni će posetiti ukupno 12 zemalja, među kojima su i zemlje Balkana.

Evgeni Strogov, generalni šef ruske moto turističke organizacije pojasnio je da se turneja planira proteklih šest meseci, s ciljem jačanja saradnje između Rusije i zemalja slovenskog porekla.

“Želimo povezati pravoslavne zemlje slovenskog sveta. Na Balkanu imamo Srbiju, Bugarsku, Crnu Goru, i mislim da se tamo možemo osećati kao kod kuće”, rekao je za bugarski nacionalni radio Strogov.

“Jake veze sa Vladimirom Putinom”

“Noćne vukove” inače predvodi Aleksander Zaldonstanov, koji ima nadimak “The Surgeon”, odnosno “Hirurg”, a organizacija postoji od 1980. godine, kada je osnovan kao klub ljubitelja motocikala i roken rol muzike.

Sada imaju jake veze sa Vladimirom Putinom, prvim čovekom Rusije, koji ih u medijima često oslovljava sa “prijatelji”.

“Balkan Insight” piše da su “Noćni vukovi” redovni učesnici nacionalnističkih marševa, finansirani su iz Kremlja, a umešani duboko u strukturu ruske pravoslavne crkve.

Njihove posete Bugarskoj uvek donose podeljena mišljenja, budući da jedna strana javnosti ih podržava, dok druga smatra da su oni tu samo da bi provocirali.

Neće im biti prvi put da idu u Crnu Goru, budući da su već jednom došli u manastir Ostrog – gde im je društvo pravio Emir Kusturica.

U oktobru 2014. godine bajkeri su posetili Crnu Goru na turneji pod nazivom “Ruski Balkan”, a njihova poseta je i promovisana na sajtu Ambasade Rusije u Podgorici.

Tamo imaju i svoj ogranak, koji operiše pod motom “Moli se Bogu i držite se Rusije”. Kada je 2011. godine Putin dolazio u Beograd, na meč Zenita i Crvene zvezde, Goran Jovanović Fonza je u počasnoj loži beogradskog stadiona sedio pored njega. Fonza je lider srpskog ogranka Vukova.

“Noćni vukovi” su inače poznati u Srbiji zbog robusne podrške da se Srbima sa Kosova, ali i zbog humanitarnog rada i podrške “pravoslavnoj braći”.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: