Vlada Crne Gore i italijanska A2A postigli dogovor – EPCG gradi drugi blok TE u Pljevljima

Pregovori Vlade Crne Gore i italijanske kompanije A2A o budućim odnosima ta dva vlasnika “Elektroprivrede CG” (EPCG) u energetskoj kompaniji okončani su na zadovoljstvo crnogorske strane, pišu tamošnji mediji.

Rukovodilac službe za odnose s javnošću Vlade Crne Gore Srđan Kusovac rekao je da Vlada neće iznositi u javnost detalje pregovora, jer to nije u duhu dobrih poslovnih običaja, i dodao da “ima razloga za optimizam, jer je na pomolu rešenje koje će sadržavati onu klauzulu za koju se Vlada od početka zalagala”.
Prema nezvaničnim saznanjima, otklonjeni su poslednji sporni tehnički detalji i ugovor bi se mogao uskoro naći na sednici Vlade.
Gradnja drugog bloka “Termoelekrane” u Pljevljima biće ugrađena u novi ugovor, a Italijani će imati priliku da se povuku, ukoliko to požele.
To znači da je dogovorena i izlazna opcija za A2A, o kojoj je ranije pregovarano. Tada je bilo dogovoreno i da se A2A, u slučaju da želi da izađe iz EPCG, a država želi da iskoristi pravo preče kupovine, isplati 250 mil EUR tokom sedam godina. Uslov je i da se obe strane odreknu prava na arbitražu, stečenog starim ugovorom.
A2A je 2009. kupila skoro 44% akcija EPCG za 430 mil EUR, a pre skoro dve godine im je istekao ugovor o menadžmentu na osnovu, kojega su upravljali energetskom kompanijom. Tačka sporenja je bila gradnja drugog bloka termoelektrane u Pljevljima. U međuvremenu je udeo A2A pao na 41,7% akcija zbog pretvaranja duga u akcijski kapital, dok Vlada poseduje udeo od 55% kapitala.
  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: