PREMA onome što je prijavio u imovinskom kartonu, objavljenom na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, prvi čovek DPS Milo Đukanović živi skromno! Kao premijer, prima platu od 1.170 evra, pa iako je šef više vladinih saveta i kolegijuma, jedino je plaćen u onom koji se bavi pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji, gde mesečno zarađuje 410 evra, ili 10 više nego pre 12 meseci.

Supruga Lidija u Prvoj banci njegovog brata Aca, zarađuje oko 970 evra mesečno, što je za 25 evra više nego godinu pre. Premijer je naveo da poseduje stan u Podgorici od 187 kvdrata, dok u nikšićkom prigradskom naselju Kočani “broji” livade, dva pašnjaka i isto toliko objekata koji su označeni kao ruševine. Đukanović je vlasnik četvrtine Univerziteta “Donja Gorica”, polovine “Kapital investa”, a jedini je vlasnik kompanije “Global Montenegro”.

Međutim, na Vikipediji se može pročitati da se Milo, prema Forbsovoj listi najbogatijih predsednika država, nalazi na 20. mestu u svetu, sa bogatstvom od 14,8 miliona dolara!

Sa ličnim primanjima i bez troškova bivšem ideologu DPS Svetozaru Maroviću, drugom najmoćnijem čoveku stranke, i njegovoj supruzi Đorđini trebalo bi 140 godina, ili dva života da zarade 3,8 miliona dolara, koliko su ih imali na tajnom računu švajcarske HSBC banke pre desetak godina, a koje je “otkrio” međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ), preko francuskih novina “L’mond”!

MILOŠ GARANTOVAO ZA OCA
MILOŠ Marović garantovo je sa svojih 10.000 kvadrata zemlje u Mrčevom polju da će njegov otac Svetozar u roku od godinu dana državu obeštetiti sa 1.100.000 evra. Parcela u zaleđu plaže Jaz, dodatan je zalog da će funkcioner DPS vratiti državi novac, ukoliko podgorički Viši sud potvrdi sporazum o priznanju krivice, koje je Budvanin potpisao sa Specijalnim tužilaštvom. Mlađi Marović potpisao je založnu izjavu kojom se državi daje mogućnost da upiše hipoteku na zemljišni kompleks u Grblju.

Sveto Marović je pre deset godina od imovine prijavio stan, porodičnu kuću i zemljište, poslovni prostor u vlasništvu supruge, ćerkin automobil, umetničke slike i biblioteku sa 4.200 naslova, kao i primanje od 1.769 evra mesečno kao poslanik u Skupštini Crne Gore i predsednik upravnog odbora jednog javnog preduzeća, dok njegova supruga nije bila zaposlena. Marović, njegova supruga Đorđina i sin Miloš u međuvremenu su postali vlasnici imovine vredne 2,2 miliona evra, naveo je Istraživački centar Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS). Sve to navodi na sumnju da su Marovići od 2005. godine utajili više od 300.000 evra poreza i uložili najmanje pola miliona evra za izgradnju novog objekta u Babinom Dolu.

Komisija za sprečavanje sukoba interesa je krajem prošle godine predala Sudu za prekršaje prijavu protiv 706 javnih funkcionera, zbog nedostavljanja imovnog stanja, prikrivanja imovine i prihoda. Prema podacima Komisije, presuđeno je u 381 slučaju, od čega za 97 državnih i 284 lokalna funkcionera. Ukupne novčane kazne iznosile su svega 37.825 evra, dok su za oko 40 odsto slučajeva javnim funkcionerima izrečene samo opomene! Upravo je to bila jedna od primedbi Evropske komisije koja je u izveštaju o napretku konstatovala da se kazne ne primenjuju delotvorno.

I SUPRUGE SVE BOGATIJE

ZANIMLjIVO je da je imovinski karton supruga javnih funkcionera “rastao” sa novim funkcijama njihovih muževa. Tako je, na primer, Lidija Đukanović za vreme Milove vladavine uspela da kupi “audi A3”, nasledi zgradu od 121 kvadrata, pomoćni objekat od 12, dvorište od 500 metara kvdratnih i livade… I Vesna Lazović, supruga socijaldemokrate Vujice Lazovića, potpredsednika Vlade, stan od 97 kvadrata zamenila je većim od 121 kvadrata. Supruga ministra prosvete Predraga Boškovića, Stela, kupila je stan od 137 kvadrata i “mercedes GLK”. U imovinskim izveštajima njenog muža piše da je navedeni imetak stekla kreditom. Boškovićeva, kako se navodi, ima ušteđevinu od 12.000 i kredit od 100.000 evra.