Darko Saric sest puta osuđivan kao sitni kriminalac

Slika

Prvooptuženi za šverc 2,2 tone kokaina Darko Šarić kažnjavan je više puta zbog sitnih prestupa u Pljevljima. U ličnim podacima Darka Šarića, koji se navode u optužnici specijalnog tužilaštva, piše da je on čak šest puta bio osuđivan presudama Opštinskog suda u Pljevljima zbog pet različitih krivičnih djela. Osuđivan je zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti na radu iz nehata, uništenje aparata u rudnicima ili drugim građevinskim preduzećima, uništenje poslovnih i stambenih prostorija, pronevjere velikog obima i nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija.

Prvi put je osuđen kao maloljetnik 1988, kada mu je izrečena vaspitna mjera pojačanog nadzora roditelja. Sljedeći put je osuđen 1992. na uslovnu kaznu, treći put 1994. na kaznu od četiri godine zatvora. Izgleda da tu kaznu nije odležao do kraja, pošto je već 1996. ponovo osuđen na kaznu od četiri mjeseca zatvora. Već dvije godine kasnije, 3. septembra 1998. je osuđen na kaznu od dva mjeseca, a već poslije tri mjeseca, 31. decembra iste godine, osuđen je na kaznu od tri mjeseca zatvora.


U optužnici  između ostalog, navodi se i da je kokain zaplijenjen u Urugvaju bio je izuzetne čistoće od 74 do 97 odsto. Precizira se da je Darko Šarić u vrijeme zapljene kokaina u Urugvaju boravio u Švajcarskoj, odakle je telefonom bio u kontaktu s drugim članovima grupe i kontrolisao isporuku rekordne isporuke droge u Evropu.
Optužnica ima tri tačke. U prvoj opisan način funkcionisanja optužene grupe, u drugoj je objašnjen način na koji je zaplijenjeno 235 kilograma kokaina u Italiji, dok se treća tačka optužnice bavi zapljenom 2,1 tone kokaina u Urugvaju.
Prva tačka optužnice tereti Darka Šarića, Gorana Sokovića i Željka Vujanovića da su početkom 2008. na teritoriji Srbije, više zemalja bivše SFRJ, zapadne Evrope i Južne Amerike organizovali kriminalnu grupu koja je djelovala do 15. oktobra prošle godine, kada je u Urugvaju zaplijenjena 2,1 tona kokaina. U toj grupi se, prema navodima optužnice, nalazilo još 18 osoba.
U optužnici se navodi da su Šarić, Soković i Vujanović napravili plan da nabavljaju kokain na teritoriji zemalja Južne Amerike, smještaju u iznajmljena skladišta, prebacuju na prekookeanske brodove, a potom transportuju do Evrope. Plan je, kako se navodi, bio da se kokain prodaje na tržištu zemalja zapadne Evrope preko mreže preprodavaca.


Optužnica tereti suorganizatore grupe da su osmislili da svaki član klana ima lažno ime, radi korišćenja u međusobnoj komunikaciji, o čemu su se sačinjavali pisani tabelarni prikazi takvih imena. Tako je, primjera radi, Šarićevo šifrovano ime bilo Zoki, dok je Soković koristio pseudonim Gog i Popola.


– Članovi kriminalne grupe su osmislili posebne šifarnike za razmjenjivanje telefonskih brojeva koji su korišćeni u komunikaciji. Šifre su prethodno na papiru dijeljene pripadnicima grupe, a na njima su brojevi od 0 do 9 označavani određenim slovima abecede. Upućivanjem naizgled nerazumljivih poruka, pripadnici grupe obavještavani su o brojevima telefona koji će biti korišćeni u međusobnoj komunikaciji. Tako su pojedini pripadnici grupe imali komunikaciju sa unaprijed tačno određenim suorganizatorom, od kojeg su primali naloge, uputstva i informisali ga o svojim aktivnostima. Preuzetim ulogama, pojedini članovi grupe su koordinirali aktivnosti drugih pripadnika, prenoseći naloge organizatora, drugi su nabavljali kokain, treći transportovali do zemalja zapadne Evrope, a pojedinci ga dalje prodavali pod kontrolom i po nalozima organizatora. Radi dalje prodaje nabavili su ukupnu količinu od najmanje dvije tone 409 kilograma i 840 grama kokaina – navodi se u optužnici.

U drugoj tački optužnice je opisana zapljena 235 kilograma i 158 grama kokaina u Italiji.
Optuženi Darko Šarić je tokom 2008. i 2009. osmislio plan i sa teritorije Srbije organizovao da se u Italiji iznajmi kuća, u koju se droga dopremala i skladištila. Sve je organizovano tako da se izbjegne direktan pristup kupaca kokaina ovom skladištu – stoji u optužnici.
Istraga je došla do podatka da su osumnjičeni tokom komunikcije koristili šifrovana imena, pa je Dražen Martinčić nazivan Nindža, Boško Nedić Žuća, Žuka i Paolo. Novakovića su oslovljavali sa kuća, kućica i Robert, a Draška Vukovića Beranac i Ken.
– Tokom 2008. i 2009. godine upravo neki od članova ove kriminalne organizovane grupe navodno su stavili u promet kokain na području Italije tako što je osumnjičeni Šarić sa teritorije Srbije organizovao cjelokupan posao.

Šarić je dao nalog Goranu Sokoviću i Željku Vujanoviću da iznajme kuću u mjestu Tirenija, opština Piza, u ulici Vija dela Salvije broj 42. Kuću je na lažno ime iznajmio optuženi član grupe Stanislav Udrih. U januaru 2009. u ovoj kući je čuvano 235 kilograma i 158 grama kokaina. Italijanska policija zaplijenila je najprije 20 kilograma u automobilu „mercedesĆ u trenutku primopredaje, a zatim je našla i ostalih 215 kilograma i 158 grama kokaina u kući – skladištu. Tom prilikom je i uhapšen Stanislav Udrih.
– Kako kupci ne bi dolazili do kuće i tako otkrili destinaciju kokaina, Šarić je, kako se tvrdi, okrivljenima Sokoviću i Vujanoviću dao uputstvo da prodaju organizuju na drugom mjestu – stoji u optužnici.
Nakon što je opisan način kako je droga švercovana u Italiji, tužilaštvo je dalo i činjenični opis kako su počinili isto krivično djelo u Južnoj Americi.
Šarićeva grupa u toku 2009. od nepoznate osobe nabavila je 2,1 tonu kokaina. Grupa se tereti da je djelovala na teritoriji Argentine, Brazila i Urugvaja. Darko Šarić, Goran Soković i Željko Vujanović su organizovali i finansirali kupovinu i transport kokaina i dali nalog optuženim pripadnicima grupe da otputuju u Argentinu i Brazil – stoji u optužnici.

Prema navodima optužnog akta, u Urugvaj su otputovali Anastasije Martinčić, Marko Pandrc, Boško Nedić, Nenad Novaković, Draško Vuković i nepoznate osobe sa pseudonimima Kalipso i Maja.

Oni su kupili drogu od nepoznate osobe, a zatim je uskladištili u iznajmljenoj kući u blizini argentinske obale, naspram urugvajskih teritorijalnih voda. U toj kući su spakovali kokain u ukupno 1.917 paketa od gumenih balona različitih boja i raspodijelili ih u 55 vodonepropustivih torbi. U noći između 12. i 13. oktobra prošle godine cio tovar su prenijeli gumenim čamcima na jahtu „Maui, koju je prethodno kupio Anastasije Martinčić za 265.000 dolara u kešu. Plan je bio da se kokain gumenim pomoćnim čamcima sa jahte „Maui preveze do prekookeanskog broda „Pirgos, koji je 12. oktobra 2009. uplovio u urugvajske teritorijalne vode. Osoba za kontakt na brodu „Pirgos” je bio optuženi Miloš Cajić, pomorac, koji je na ovom brodu bio prvi oficir zadužen za kargo i posadu na brodu. Ovim brodom je trebalo kokain da se preveze do Evrope, preko Atlantskog okeana – navodi se u optužnici.


U dva navrata su, kako se dodaje, propali njihovi pokušaji da prevezu kokain do broda „Pirgos”.
Prvi put zbog procjene da to nije bezbjedno, jer je Martinčić previše blizu prišao brodu „Pirgos”, lako uočljivom jahtom „Maui”, a plan je bio da se kokain prebaci gumenim pomoćnim čamcima. Drugi pokušaj je propao zbog loših vremenskih uslova, kada je u nevremenu izgubljen jedan pomoćni gumeni čamac. Konačno ostvarivanje plana bilo je spriječeno 15. oktobra, kada je intervencijom urugvajske policije u mjestu Rio Santa Lucija, u Santijago Vaskezu, blizu Montevidea, pronađena i zaplijenjena droga u ukupnoj količini 2.177.682 grama – navodi specijalni tužilac za organizovani kriminal u optužnici protiv Šarićeve grupe.

Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije podiglo je optužnicu protiv Darka Šarića i još 19 pripadnika njegove kriminalne grupe, zbog sumnje da su tokom 2009. godine krijumčarili blizu 2,2 tona kokaina.

Osim Šarića, kao organizatori grupe označeni su Goran Soković iz Pljevalja i Željko Vujanović iz Kragujevca. Optužnica je podignuta i protiv Marka Pandrca iz Kraljeva, Boška Nedića iz Beograda, Nenada Novakovića iz Mladenovca, Draška Vukovića iz Berana, Darka Tošića iz Pljevalja, Marka Vorotovića iz Kotora, Nikole Pavlovića iz Beograda i Dragana Labudovića iz Berana. Optuženi su i Dejan Rakić iz Kragujevca, Miloš Pandrc iz Vrnjačke Banje, Miloš Cajić iz Vrnjačke Banje, Radan Adamović iz Kragujevca, Miloš Krpović iz Beograda, Nebojša Joksović iz Beograda i Borisav Tunjić sa prebivalištem u Beogradu. Optužnim aktom su obuhvaćeni Mirko Knežević i Miloš Nikolić, kojima se stavlja na teret da su u januaru ove godine krili optuženog Nebojšu Joksovića i tako pomogli učiniocu nakon izvršenog krivičnog djela.
Podsjetimo da je u Crnoj Gori bilo lišeno slobode više lica po potjernici beogradskog Interpola, ali su pušteni na slobodu pošto tužilašto Srbije nije dostavilo tražene dokaze.
Među uhapšenima su bili i Goran Soković i Dejan Šekularac, kojeg nema među optuženima, ali su pušteni nakon što je državno tužilaštvo ocijenilo da protiv njih dvojice u Crnoj Gori nema osnova za pokretanje krivičnog postupka, a Srbija odbila da dostavi dokaze protiv njih.
Istražni sudija Višeg suda u Podgorici Miroslav Bašović ukinuo im je pritvor, u kojem su bili od, 7. februara, nakon što ga je specijalni tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala Đorđina – Nina Ivanović obavijestila da ne postoji zakonski osnov da se protiv njih dvojice pokrene krivični postupak u Crnoj Gori.
Specijalni tužilac je bio dužan da u roku od 48 časova od hapšenja njegovih branjenika podnese zahtjev Višem sudu u Podgorici za sprovođenje istrage i da je, s obzirom na to da to nije učinjeno, donijeto rješenje o obustavljanju postupka i ukidanju pritvora.
Iz crnogorskog tužilaštva je saopšteno da je srpsko tužilaštvo za organizovani kriminal odložilo pružanje pravne pomoći po zahtjevu crnogorskog Odjeljenja za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina.
Zahtjev je 8. februara upućen preko Nacionalnog centralnog biroa Interpola i crnogorskog Ministarstva pravde u predmetu protiv Sokovića i Šekularca, radi eventualnog pokretanja krivičnog postupka pred pravosudnim organima Crne Gore.
Međunarodne potjernice za Šarićem i Sokovićem raspisane su po nalogu istražnog sudije Posebnog odjeljenja u Beogradu, nakon opsežne istrage protiv kriminalne grupe osumnjičene da su dio lanca krijumčarenja kokaina iz Urugvaja.
Osim Šekularca i Sokovića, policija je ranije lišila slobode i Draška Vukovića iz Berana, koji je boravio u rodnom gradu. On je pozvan na inforamtivni razgovor odmah pošto je objavljeno da su srpske vlasti raspisale potjernicu za njim. On se svakodnevno šetao gradom, a obilazio je i majstore koji mu renoviraju stan u gradu. Draško Vuković od ranije je poznat javnosti, kada ga je, prije nekoliko godina, otela grupa naoružanih i maskiranih muškaraca u momentu dok je sa istražnog saslušanja, uz jake policijske snage, prebacivan u zatvor “Frederiksund” u Kopenhagenu. Epilog otmice, osim “oslobođenog” Vukovića, bilo je i 11 ranjenih danskih policajaca. Otmica Vukovića izvedena je u dobro isplaniranoj akciji, izjavio je tada Stefan Stefensen, šef policije u Kopenhagenu. Vuković je iste godine uhapšen u jednoj od spektakularnih akcija danske policije, zbog sumnje da je dio međunarodnog lanca dilovanja droge na veliko. S njim su slobode lišena i dvojica Srba, čiji identitet policija nije saopštila. Sva trojica su koristila falsifikovane hrvatske pasoše.
Kod Vukovića su tada u vozilu nađena dva kilograma kokaina, a u nastavku akcije u stanu koji je on koristio policija je pronašla još 36 kilograma ovog narkotika, vrijednog nekoliko miliona eura. U Luksemburgu je zbog šverca droge osuđen na dvije godine zatvora, koje je i izdržao.


Finansijska istraga

Kriminalna grupa Darka Šarića, kako se navodi u optužnici, jedna je od najorganizovanijih koje su djelovale u Srbiji i odlikovala ju je stroga podjela uloga među članovima, velika bezbjednosna disciplina, izuzetna tehnička opremljenost i logistika, veliko bogatstvo i ekonomska moć, širok prostor djelovanja i veze sa vodećim narkokartelima.
Protiv članova te kriminalne grupe vodi se istraga i za pranje novca i njom je obuhvaćeno 12 osoba, od kojih se sedmoro nalazi u pritvoru.
Postoji sumnja da su pojedini pripadnici te grupe imali zadatak da nezakonite prihode legalizuju kroz različite vidove finansijskih transakcija i istraga. Istražni potpuci nijesu završeni, ni kada je u pitanju šverc narkotika, ni kada je u pitanju pranje novca. Šarićeva grupa morala je imati podršku unutar institucija i tek će se po okončanju istrage vidjeti ko će se sve naći na optuženičkoj klupi.

Komunikacija sa crnogorske teritorije

Optuženi Dragan Labudović i Darko Tošić, kako se navodi u optužnici, sa teritorije Srbije i Crne Gore putem telefona, elektronske pošte, sms-ova poruka i drugih vidova glasovnih i pisanih elektronskih komunikacija ostvarivali su kontakt sa licima koja su otputovala za Južnu Ameriku. Oni su kontakt obavljali sa različitih javnih mjesta, u kojima je postojala odgovarajuća informatička oprema potrebna za tu vrstu komunikacije. Sve ovo, kako se navodi, radili su po nalogu organizatora, odnosno prenosili su konkretna uputstva kako da pripadnici organizovane kriminalne grupe koji su otputovali u Južnu Ameriku stupe u međusobni kontakt, kada, gdje, šta i sa kojim pripadnikom grupe da preduzmu u cilju kupovine, smještanja kokaina u iznajmljena skladišta i prebacivanja na brodove radi transporta. Povratne informacije prosljeđivali su organizatorima posla.

Od molera do profesora
Među optuženima za pripadništvo kriminalnoj grupi nalazi se šest crnogorskih državljana. U optužnom aktu navedeni su njihovi lični podaci, prebivalište, zanimanje, državljanstvo i godina i mjesto rođenja. Za Gorana Sokovića se navodi da je rođen u Pljevljima 1971. godine i da je državljanin Crne Gore. U optužnom aktu za Sokovića, Draška Vukovića i Darka Tošića ne navodi se da li su zaposleni i osuđivani. Vuković je prosvjetni radnik. Dodaje se da je Marko Vorotović završio srednju školu, po zanimanju je saobraćajni tehničar, nezaposlen, a ni osuđivan. Navodi se da se nalazi u pritvoru od 15. oktobra prošle godine. Optuženi Dragan Labudović, zvani Gago i Labud, državljanin je Crne Gore i Kanade, sa prebivalištem u Beranama. Po zanimanju je menadžer, a završio je srednju matematičku školu i menandžment u Torontu i vlasnik je preduzeća “LD com”. U optužnici stoji i da je uslovno osuđivan, a u pritvoru je od 20. oktobra prošle godine. Nebojša Joksović, zvani Joksa, po zanimanju je elektrotehničar, vlasnik pekare u Beogradu, a protiv njega se vodi krivični postupak pred Višim sudom u Beogradu iz 2007. godine. Optuženi Željko Vujanović je po zanimanju ugostitelj i vlasnik lokala, a nije osuđivan. Za Nikolu Pavlovića se navodi da je po zanimanju moler i da takođe nije osuđivan.

Krpović zadužen za finansije
Specijalno tužilaštvo Srbije je u optužnom aktu do detalja opisalo na koji način je kupovana droga.
– Finansije oko prebacivanja lica iz Srbije u Južnu Ameriku išle su preko Miloša Krpovića. U stanu u Beogradu, u Ulici Nikole Dobrovića broj 15, pronađeno je 534.000 eura od prodaje kokaina – stoji u optužnici.

Falsifikovani pasoši
Okrivljeni Šarić, Soković i Vujanović u toku prošle godine dali su nalog Drašku Vukoviću, Nenadu Novakoviću, Bošku Nediću, Marku Pandrcu da otputuju u navedene zemlje Južne Amerike i iznajme prostore za skladištenje kokaina. Okrivljeni Draško Vuković je 30. avgusta prošle godine preko graničnog prelaza Batrovci napustio teritoriju Srbije, pri čemu je upotrijebio falsifikovani pasoš sa brojem 00374881 izdat u Užicu na ime Miloša Krpovića. Na tom pasošu fotografija Krpovića je zamijenjena fotografijom Vukovića, kako bi pod lažnim identitetom napustio Srbiju.

  1. #1 by miccccc on 29. svibnja 2012. - 23:41

    e picka mu materina lopov jedan!!!!!!

  2. #2 by igor on 19. ožujka 2014. - 12:46

    Biznismen, kakav crni lopov 🙂

  3. #3 by Uros Susa on 16. svibnja 2020. - 17:05

    Darko sta da ti kazem ti na robiji…a ja se ozenio bilo veselo tebra…hteo sam da mi budes familija nisi hteo al sam te naterao…vozdra brate….cestitam rodjenje sina Lani i Tebi…i nemoj da mafijas na Twittetu sa devojkama palis ih kao imacu vas sve ja sam Darko kao ja sam Plavi Kit i te fore..nego se izvini zeni i sestri koja se udala krisom i pobegla bi od tebe ali ja je necu odvojiti od tebe

  4. #4 by Uros Susa on 16. svibnja 2020. - 18:40

    Sta si mislio da si neki porno glumac…lana ce ti nalupati samare a Danijela ce Zapaliti Kuci

  5. #5 by Uros Susa on 16. svibnja 2020. - 18:42

    Zajebavam se…sta se lozite na kriminal..promenite struku

  6. #6 by Uros Susa on 25. svibnja 2020. - 02:41

    Darko ako te nevinog osude ja vise necu biti ni Foka ni Francuski porno glumac…stvarno su pederi svi ispali prema tebi…sada znas i sledeci put kad budes imao pare da kupis firmu obrati se meni ja cu ti sve legalno zavrsiti jer to sad funkcionise drugim putem.nema vise prevara samo legala….

  7. #7 by Kristofer Alpina on 23. rujna 2020. - 22:36

    Krijemo se mi u gnezdu od Zmaja…ako saznam nema oprostaja…zena od Sultana?haha-ok

  8. #8 by POVLO_MRAK on 12. kolovoza 2023. - 22:59

    Ja kao živi svedok u kriminalnom miljeu gde je belo imalo svoju cenu a ne danas policijski dileri sa medijima šatro jebači na baterije koji se nisu nagledali pravoga seksa…tvrdim da Darko nevino optuženi i u samom procesu montiranja istražnog postupka doživljava pravu cenu svega…dobija slobodu a izgubio je “sve”…danas ne toliko ugledni otac kao njegov neustrašljivi zet koji ima malte ne celu ameriku….i ako ga oslobode ovaj kao šejk ima kesu da odreši…..

  9. #9 by UROŠ ŠUŠA on 12. kolovoza 2023. - 23:19

    U kome ja kao optuženi za krivicu u kom kao okrivljeni pod prismotrom stranih agenata ljudi koji nemaju
    nikakav kredibilitet a radi se navidno i o mom ocu koji radi na strani NATO i KGB u cilju za genocidom nad
    Ukrajinskim a sutra i nad našim narodom koji gubimo svako pravo na slobodu izražavanja jer navodno oni
    imaju bolje sudove masoneriju korumpirane pubove iz ove strukture u saradnji sa strancima…pa mi se
    gospodo raspadamo pod potezima kretena zbog kojih ja gubim pravo na mnoge stvari i ucenjen
    podmetanjem dokaznog postupka u kojoj sam mogao biti mrtav mnogo puta ili na vešalima zato što sam
    navodno trebao da ćutim kao mulac….na neki način moram dokazati istinu i tražim svoje pravo da ima
    smetam na tom putu ka velikoj bitci u kojoj ću ja biti Kobra veoma dobra…prijatno i samo tražim da uradim
    ovo svojevoljno i dodjem im glave….u ime pravde i božijeg raja

VAŠ KOMENTAR: