PET sati je trajalo današnje kontrolno saslušanje čelnika Vrhovnog državnog tužilaštva, ANB i MUP, Ivice Stankovića, Dejana Peruničića i Gorana Danilovića, u skupštinskoj “gluvoj sobi”, a teme su bile bezbedonosna situacija u Kotoru i rasvetljavanje brojnih likvidacija u Crnoj Gori.

Predsednik parlamentarnog odbora za bezbednost i odbranu Mevludin Nuhodžić saopštio je da je bezbednost u Kotoru narušena od organizovanih kriminalnih grupa i da zbog toga treba “pojačati sve profesionalne aktivnosti, koje će stabilizovati situaciju”. A, kada su posredi nerešena ubistva, parlamentarni odbor očekuje bolje rezultate.

– Potrebna je puna međuinstitucionalna saradnja između Vrhovnog državnog tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova i Agencije za nacionalnu bezbednost u rasvetljavanju krivičnih dela – naglasio je Nuhodžić, podsećajući da su za ovakve zaključke glasali poslanici DPS, BS i Pozitivne Crne Gore.

Međutim, nisu svi poslanici bili saglasni sa predloženim zaključcima, protiv su bili članovi Demokratskog fronta i SNP.

– Crna Gora je žrtva sukoba među kartelima, koji pokušavaju da ostvare svoje interese – rekao je Medojević novinarima. – Niko mi nije odgovorio na pitanje, kako su kotorske kriminalne grupe narasle i ojačale od 2008. do 2016. godine. Niko ih nije procesuirao. Sada smo svedoci njihovih međusobnih obračuna, u kojima mogu da stradaju nevini ljudi. Oni ugrožavaju bezbednost Crne Gore.

Snežana Jonica (SNP) smatra da zaključci odbora ne mogu biti realizovani dok je direktor policije Slavko Stojanović.

– Ponovila sam zahtev za njegovu smenu – bila je kratka Jonica.

Za više od četvrt veka vladavine aktuelnog režima u Crnoj Gori dogodilo se preko 500 ubistava, od kojih su više od 40 još nerasvetljena! Brojka za brigu, u koju se “upisao” i Saša Marković, bivši poslanik i funkcioner Liberalnog saveza Crne Gore, koji je ubijen u klasičnoj sačekuši nadomak kuće u bečićkom naselju Ivanovići. Najviše nerasvetljenih ubistava je u Podgorici – 15 i u Budvi – 11, dok su se u Baru i Nikšiću dogodile po četiri likvidacije. Policijska statistika je neumoljiva i prati “crne” događaje koji traju dve i po decenije, i posebno 1993, rekordnu godinu po ubistvima (34), od kojih su dva nerasvetljena, a godinu ranije bilo ih je 32 (sva rasvetljena). Dvadeset sedam ubistava potresalo je 1995, od kojih je samo jedno ostalo nerasvetljeno, dve godine kasnije bilo je 28 likvidacija (tri nerasvetljena), pa 1999. drastično manje – 19 (tri nerasvetljena).

Odgovora o nerasvetljenim ubistvima još nema, dok se među građane sve više useljavaju strah i zebnja. Na podužem spisku su mnoga imena, poput Vidaka Vorotovića (34) iz Nikšića (34), koji je ubijen krajem 2012. ispred autobuske stanice. Baranin Stefan Đukić (23) ubijen je iz zasede pre dve godine, dok je biznismen Milorad Tamburić (68) iz Tivta pronađen mrtav u svom stanu. Ne zna se ni ko je ubio Vasa Pavićevića i Joca Vujičića na Paštrovačkoj gori, kao i policijske funkcionere Darka Raspopovića i Gorana Žugića.

NAGRADA OD MILION EVRA

VLADA Crne Gore je objavljivala javnu nagradu od milion evra za obaveštenje koje bi dovelo do otkrivanja i procesuiranja pred sudom izvršioca, odnosno naručioca ubistva Duška Jovanovića.

– Ne računajući porodicu Jovanović, Vlada je ta koja ima najveći interes da ovo ubistvo bude istraženo i rasvetljeno – poručio je premijer Đukanović.

NEPOZNATI POČINIOCI

U NOVOM veku, 2001. desila su se 22 ubistva (pet nerasvetljeno), naredne – 27 (sva rasvetljena), pa 2003. – 20 ubistava, od kojih su dva nerasvetljena, a 2004. je izvršeno 14 ubistava (dva nerasvetljena). U 2005. dogodila su se 23 ubistva (tri nerasvetljena), zatim 2006. – 25 (jedno nerasvetljeno), u 2006. deset ubistava i sva su rasvetljena, a 2008. zabeležena su 23 ubistva, a jedno nije rasvetljeno. Tokom 2011. i 2012. ponovo trend porasta ubistava – 37 (tri nerasvetljena). Policija je tokom 2013. i 2014. registrovala 27 ubistava, od čega šest sa nepoznatim počiniocem.