ZEMLJOTRES OD 7 STEPENI RIHTERA PRETI CRNOJ GORI: Poginuće 6.000 ljudi, napraviće štetu od 50 milijardi evra!

Direktor Seizmološkog zavoda Crne Gore Branislav Glavatović rekao je da statistika pokazuje da se na području crnogorskog primorja svakih 50 do 70 godina događaju snažni zemljotresi, podsećajući da je poslednji bio 1979. godine

Direktor Seizmološkog zavoda Crne Gore Branislav Glavatović upozorio je još pre 4 godine u Podgorici da toj zemlji u bliskoj budućnosti preti opasnost od jakog zemljotresa.

 Glavatović je kazao da statistika pokazuje da se na području crnogorskog primorja svakih 50 do 70 godina događaju snažni zemljotresi, podsećajući da je poslednji bio 1979. godine.

On je na sednici Odbora udruženja građevinarstva i komunalne privrede Privredne komore Crne Gore rekao da je realno očekivati da u budućnosti zemljotres maksimalne snage do devet jedinica Merkalijeve skale, odnosno između šest i po do sedam jedinica po Rihteru, pogodi celo primorje i Skadarsku kotlinu.

Zemljotres snage devet stepeni odneo bi u periodu van turističke sezone od 300 do 600 žrtava, dok bi tokom sezone taj broj bio 10 puta veći. Ukupna šteta bi sigurno bila između pet i 50 milijardi evra – izneo je Glavatović svoja predviđanja.

Foto: Profimedia/Alamy

Prema njegovim rečima, centralni deo zemlje mogao bi da pogodi zemljotres snage do osam stepeni po Merkalijevoj skali, zapadni deo do sedam, dok bi na severu bio do šest stepeni.

Učesnici sednice su danas u Podgorici zaključili da je seizmički rizik u Crnoj Gori trenutno najveći u njenoj istoriji, pa je prilikom projektovanja i izgradnje objekata neophodno preduzeti mere da bi se on što više umanjio.

Poslednji razorni zemljotres jačine sedam stepeni po Rihterovoj odnosno devet po Merkalijevoj skali pogodio je Crnu Goru u jutarnjim satima 15. aprila 1979. godine.

U zemljotresu, koji je trajao desetak sekundi i osetio se uglavnom duž crnogorske i albanske obale Jadranskog mora, stradalo je više od 100 osoba u Crnoj Gori i oko 30 u Albaniji, a više od 100.000 ljudi ostalo je bez krova nad glavom.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: