Ovo su razlozi ukidanja presude Darku Šariću

Evo šta su ključni razlozi za ukidanje prvostepene presude Darku Šariću i ostalim optuženim za šverc 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu

darko šarić

U pitanju su nejasni razlozi o pojedinim pravnim pitanjima kao i neobrazloženost konkretnih radnji optuženih ponaosob, rečeno je danas Tanjugu u Apelacionom sudu.

Odluku o ukidanju presude Šariću doneo je Apelacioni sud u Beogradu i naložio da se suđenje ponovi.

“To što nisu dati jasni razlozi o povodom pravnog pitanja vezano za mogućnost primene instituta produzenog krivičnog dela kod neovlasćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, jedan je od klljučnih razloga za ukidanje presude“, navela je portparol suda Mirjana Piljić u izjavi za Tanjug.

Pored toga, razlog je i nedovoljna obrazloženost konkretizacije radnji okrivljenih ponaosob, kao i korišćenje presude na osnovu sporazuma o priznanju krivičnog dela, napomenula je Piljić.

Takođe jedan od razloga za ukidanje, ali ne i ključan, je i duplirano učešće sada već bivšeg sudije Vladimira Vučinića u tom postupku.

 Naime Vučinić je učestvovao u potvrđivanju optužnice protiv Šarića kao član krivičnog vanpretresnog veća, a bio je i član sudećeg veća što Zakonik o krivičnom postupku ne dozvoljava.

Prema rečima portparola, Apelacioni sud je našao da je to samo jedna od bitnih povreda krivičnog postupka zbog kojih je prvostepena ukinuta, dok su ključni razlozi gore navedeni.

Što se tiče oslobađajućeg dela prvostepene presude, koji je odlukom Apelacionog suda potvrđen u odnosu na Bojana Stanojkovića, Darka Gazdića i Aleksandru Masić, Piljićeva je ukazala da taj deo presude nije ni osporavan žalbom tužilaštva u delu koji se odnosi na sudiju Vučinića, a tužilaštvo se jedino žalilo na oslobađajući deo presude.

“Drugostepeni sud ispituje prvostepenu presudu samo u okviru žalbenih navoda dok se taj deo presude iz napred navedenih razloga ne može isptivati po službenoj dužnosti po važećem ZKP-u”, naglasila je Piljić.

Što se tiče Šarićevog pritvora, iako njegovi advokati najavljuju preko medija da će tražiti ukidanje uz jemstvo ili nanogicu, Apelacioni sud navodi da mu je on produžen zbog opasnosti od bekstva, zatim bojazni da će ponoviti krivično delo, i zbog uznemirenja javnosti.

“Iz spisa predmeta proizilazi postojanje opravdane sumnje da je organizovana kriminalna grupa prodajom droge ostvarila profit od više desetina miliona eura, od čega najveći deo tog novca do sada nije pronađen, a koji bi Šariću kao organizatoru mogao biti dostupan“, navodi se u odluci suda.

Apelacioni sud podseća da se Šarić nalazio u bekstvu duže od četiri godine pa da postoji bojazan da bi u slučaju puštanja na slobodu, mogao da se sakrije od državnih organa Republike Srbije, odnosno da ponovo postane nedostupan.

Zbog odluke Apelacionog suda osim Šariću ponovo će se suditi i Goranu Sokoviću koji je u bekstvu i Željku Vujanoviću, Rodoljubu Raduloviću koji je takođe u bekstvu, zatim Nenadu Novakoviću, Bošku Nediću, Marku Pandrcu koji je u bekstvu i Darku Tošiću, Nikoli Dimitrijeviću Živku Sidinskom, Bobanu Stojilkoviću, Marku Daboviću i Borislavu Tunjiću.

Ponovo će se suditi i odbeglim Nebojši Sretenoviću, Marku Račiću i Vladimiru Račiću, Petru Obradoviću i Milovanu Milovcu.

Presuda je ukinuta i za svedoke saradnike Draška Vukovića, Radana Adamovića i Nebojšu Joksovića.

Šarić se jedini iz grupe optuženih nalazi u pritvoru, dok se ostali brane sa slobode ili su u bekstvu.
Devetoro optuženih za pripadništvo Šarićevoj grupi je ranije osuđeno na osnovu sporazuma o priznanju krivice.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: