“Većina Crnogoraca smatra da ih je NATO anektirao”

Viktor Kolbanovski, direktor ruskog Balkanskog centra za međunarodnu saradnju, ocenio je da većina stanovništva Crne Gore proces atlantske integracije doživljava kao “faktičku aneksiju suverene države”, prenose agencije.

Đukanovićev režim je izbegao da pita narod o ulasku u NATO

Crna Gora bila na ivici građanskog rata

– Delovanje NATO-a poslednjih godina u Crnoj Gori i na Balkanu veoma radikalizuje situaciju, koja jako podsjeća na scenario iz Ukrajine 2013. godine – smatra Kolbanovski.

On upozorava da “postoji velika opasnost od ‘ukrajinizacije’ Balkana” i tvrdi da je 17. i 24 oktobra 2015. godine “Crna Gora bila praktično na ivici građanskog rata”.

– Taj problem izazvali su upravo koraci ka evroatlantskoj integraciji. I sada, kada je potpisan takozvani protokol o pridruživanju Crne Gore NATO-u, to izaziva još veće nezadovoljstvo – tvrdi Kolbanovski, a prenose ruski portali.

Zamenik predsjednika Ruske dume Sergej Železnjak napominje da u NATO alijansi postoji disciplina koju članice moraju da poštuju bez obzira na svoje suverenitete.

– Ali, kada oni prisiljavaju rukovodstvo nezavisne Crne Gore da zemlja protiv volje većine njenih građana bude uvučena u NATO, onda to već nije povezano sa politikom unutar NATO-a – ocenjuje Železnjak i dodaje:

– To onda ima veze sa nasilnim širenjem vojnog bloka prema onim zemljama koje su u svoje vreme postale žrtve napada i bombardovanja NATO-a.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: