Krvavi okršaji, pa dolazak Posebne i Specijalne antiterorističke jedinice MUP Crne Gore da bi se sprečio teror na ulicama Kotora bila je jedna od naslovnih tema uglednog britanskog dnevnika “Gardijan”, čiji reporteri smatraju “da poslednji talas nasilja, kao i organizovani kriminal i korupcija, ozbiljno prete da naruše imidž Crne Gore kao top turističke destinacije”.

List podseća na izjavu ministra policije Gorana Danilovića da su nekoliko incidenata u kratkom vremenskom periodu uticali na percepcije i izazvali kod meštana strah i osećanje da nisu bezbedni u svom gradu.

– Strani turisti nemaju razloga za brigu, jer je Kotor u potpunosti siguran za strance – saopštili su iz Ministarstva turizma za “Gardijan”, podsećajući je je prošle godine Kotor posetilo 1,5 miliona turista, od kojih su desetina hiljada britanski državljani.

Uprkos ovakvim tvrdnjama, londonski dnevnik čitaocima plasira podatak da se u Kotoru nalaze grupe povezane sa ozloglašenim narko-bosom Darkom Šarićem, koji je ovde bio veliki investitor. List podseća da je Šarićev bliski saradnik bio Kotoranin Dragan Dudić Fric, ubijen u svom gradu 2010. godine. List dalje podseća da neke od kriminalnih grupa nastale tokom minulih ratnih dešavanja na ovim prostorima i bavile se švercom kokaina i pranjem velike količine novca, još organizovano rade na teritoriji Kotora.

– Naš glavni izazov je da se uhvatimo ukoštac sa organizovanim kriminalom – citira “Gardijan” ministra Danilovića, pozivajući se na istraživanje MANS, u kome se navodi da kriminalne grupe imaju snažnu podršku u institucijama, kao i u pojedinim zvaničnicima.

– Gorući problemi Crne Gore su korupcija i organizovani kriminal – podseća londonski list, ali i na strahovanja ovdašnjih turističkih poslenika.

– U poslenjih nekoliko godina svedoci smo porasta stope kriminala u gradu – navodi izjavu direktora TO Kotor, Mirze Krcića, koji tvrdi da je Crna Gora, ipak, generalno sigurna za turiste i da su jedini problemi sa kojima se susreću slučajevi džeparenja.

Britanski list podseća na podatke “World Tourism and Travel Council”, koji crnogorski turizam smatra jednim od tri najbrže rastuća u svetu u narednoj deceniji, ali i na izjavu izvršnog direktora “Porto Montenegra”, Olivera Korleta, “da se u Crnoj Gori ne dešava ništa što ne može da se vidi u zapadnoj Evropi ili SAD”.

Problem organizovanog kriminala je zaista ogroman, britanski dnevnik potencira, preko izjave neimenovanog diplomate iz jedne EU članice, da je “Crna Gora mala zemlja u kojoj su svi porodično povezani, pa je teško naći polaznu tačku u rešavanju problema”. Diplomata, čak, smatra da se u Crnoj Gori neće previše zabrinuti, osim ako turistima budu pretili ili budu povređeni.