Samo dan pošto je briselska administracija otvorila sa Crnom Gorom dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima, 12 (bezbednost hrane) i 13 (ribarstvo), usledila je reakcija premijera Mila Đukanovića.

– Crna Gora je ekonomski najrazvijenija država zapadnog Balkana, iako je nekada bila na fondu pomoći za nerazvijena područja u SFRJ – izjavio je Đukanović obraćajući se studentima na Fakultetu političkih nauka u Podgorici.

Odgovarajući na njihova pitanja o javnom dugu Crne Gore, koji raste, premijer je rekao da je država napravila dobar rezultat na planu konsolidacije javnih finansija.

– Dug raste, jer imamo nasleđenu zaostalost, a moramo iskoristiti svoje resurse, za šta nam treba dobra infrastruktura, koja je užasno skupa. Da bismo nju razvijali, moramo se zaduživati, jer birate, hoćete li se razvijati ili ne. Ja sam ubeđen da se Crna Gora nije zadužila preko mere održivosti.

Đukanović se, potom, dotakao i odnosa sa Rusijom.

– U novoj arhitekturi geopolitike, zahvaljujući defanzivnoj politici drugih globalnih igrača, Rusija je popunila taj prostor. Bili smo svedoci ruske oštre retorike prema širenju NATO, tj. prijema Crne Gore. Trudili smo se da ne dolivamo ulje na vatru, jer želimo dobar odnos sa svima, posebno sa zemljom sa kojom smo obeležili tri veka diplomatskih odnosa – istakao je Đukanović, podsećajući da zasad zvanična Podgorica nije bila uspešna u približavanju stavova s Moskvom.