Bin Ladenov telohranitelj se sada brčka u Crnoj Gori

Ekspert za bombaše samoubice od srede je na novoj adresi u Crnoj Gori.

Kao i svi drugi,  El Rahabi može da  uživa na Primorju

Kao i svi drugi, El Rahabi može da uživa na Primorju

Naime, nekadašnji telohranitelj Osame Bin Ladena koji je, između ostalog, bio i instruktor u kampu za teroriste u Avganistanu premešten je u sredu u okviru humanitarnog programa u Crnu Goru, koja je samo jedna od 50 „prijateljskih zemalja“ koje u okviru dogovora sa SAD prihvataju zatvorenike iz zloglasnog vojnog zatvora „Gvantanamo“ na Kubi.

Bin Ladenov telohranitelj robijaće u Crnoj Gori

– SAD su zahvalne vladi Crne Gore zbog spremnosti da podrži napore SAD da zatvore pritvorski objekat „Gvantanamo“ – kaže se u saopštenju Pentagona i dodaje se da, shodno procenama američkih i crnogorskih bezbedonosnih službi, on ne predstvlja opasnost po građane Crne Gore.

Abdel Malik Ahmed Abdel Vahab el Rahabi je uhapšen u Jemenu još 2001. godine zajedno sa još 31 pripadnikom Al Kaide, kada je i prebačen u „Gvantanamo“, a neposredno pre oslobađanja poručio je preko advokata „da je srećan što će napokon ponovo videti ženu i ćerku“. Jedan od uslova za njegovo oslobađanje bilo je da se obaveže da će prekinuti sve veze sa rođacima za koje se sumnja da i dalje operišu kao pripadnici Al Kaide ili ISIS-a.

Prema rečima Dževada Galijaševića, eksperta za terorizam, zabrinjava što SAD u Crnoj Gori, ali i BiH, raspoređuju nekadašnje visokorangirane pripadnike zloglasne Al Kaide.

U „Gvantanamu“ je bio od 2001: El Rahabi

U „Gvantanamu“ je bio od 2001

– U BiH trenutno živi šest povratnika iz „Gvantanama“, a u Crnoj Gori sada dvojica. To nisu obični teroristi, nego ljudi koji su organizovali terorističke ćelije i bili visoko rangirani u Al Kaidi. Pa, u BiH je došao najveći teroristički ekspert za eksploziv. Zabrinjavajuće je što SAD raspoređuju takve ljude po Balkanu, u zemlje koje nemaju izgrađene bezbedonosne strukture koje bio mogle da se nose s takvim problemom. I šta njih sada sprečava da se povežu sa borcima koji se u te zemlje vraćaju sa ratišta u Iraku i Siriji – kaže on.

O tome kako će izgledati život nekadašnjeg Bin Ladenovog telohranitelja i da li će u Crnoj Gori biti iza rešetaka, Galijašević objašnjava:
– Neki mediji su pogrešno objavili da je nekadašnji Bin Ladenov telohranitelj prebačen u zatvor u Crnoj Gori, ali to nije tačno. On je ležao u „Gvantanamu“, koji je specijalna vojna ustanova. Nikada nije bio osuđen za terorizam, pa kako može da nastavi da robija u Crnoj Gori? Ne, on je tamo otišao da živi, jedino je morao da se obaveže da neće ugrožavati američke nacionalne interese i to je to. Slobodan je čovek, može da nađe posao, ako želi i da svrati do mora, do Budve, da se okupa, samo će biti pod određenim merama nadzora. Sve mi se čini da se pravi novo bure baruta, koje se na ovim prostorima može veoma lako zapaliti – kaže Galijašević.

Ko je u stvari El Rahabi?

Abdel Malik Ahmed Abdel Vahab el Rahabi, kako mu je puno ime, uhapšen je još 2001. i bio je među prvim zatvorenicima u „Gvantanamu“. Osumnjičen je da je bio deo „prljavih 30“, specijalnih telohranitelja Osame bin Ladena, kao i da je bio trener bombaša samoubica u kampu za obuku „Tarnak farm“, blizu Kandahara, u Avganistanu.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR: