IAKO je do parlamentarnih izbora u oktobru (9. ili 16) ostalo oko stotinu dana, politička napetost u podeljenoj Crnoj Gori raste. Tenzije pojačavaju sukobi poslanika DPS i Demokratskog fronta, afere, hapšenja visokih funkcionera osumnjičenih za kriminal. Analitičari ocenjuju da će ovi izbori biti neizvesni, tim pre što veliki deo opozicije (Pozitivna, Demos, URA) posle ulaska u vladu Mila Đukanovića koja treba da pripremi izbore, ulazi u trku sa pozicije vlasti.

Politički analitičar dr Srđan Vukadinović kaže, za “Novosti”, da je Đukanović posle pozivnice za članstvo u NATO pobedonosno poručio da se izbori mogu održati sutradan, ali je od tada prošlo dosta vremena.

– To se nije desilo, jer su usledila hapšenja nekih političkih prvaka DPS.

Na pitanje kakva sudbina čeka partiju Ranka Krivokapića (SDP), dugogodišnjeg saveznika Milovog DPS, odgovara:

– Nimalo vedra. Ostali su bez “iđe ikog svog”, izgubili su pozicije na vlasti, a nisu sa opozicijom. Sumnjam da će se u narednom sazivu parlamenta uopšte naći. Jedino čudo da se dogodi!

REKORDERI 
Crnoj Gori do sada je zvanično registrovano 49 političkih partija, po čemu je vodeća zemlja u regionu po broju političara i partija po glavi stanovnika. Računice pokazuju da na svakih 13.000 građana Crne Gore dođe po jedna politička partija.Za osnivanje stranke potrebno je sakupiti 200 potpisa građana.

Duško Marković, potpredsednik Vlade i zamenik predsednika DPS, izjavio je da se ova stranka sprema za samostalan nastup na izborima, a juče je Liberalna partija saopštila da je spremna za samostalan nastup u oktobru, ali i na saradnju sa političkim opcijama koje dele slična uverenja liberalnog puta Crne Gore.

U opozicionom savezu DF, tvrde da su se vlast i sada deo opozicije urotio protiv njih. Podsećaju da su članicama Đukanovićeve vlade – Demosu, SDP, URA, nudili svoju verziju prelazne vlade – bez DPS. U međuvremenu, od njihovog ulaska u vlast, po pitanju pripreme izbora, odnosno izmene izbornog zakonodavstva, ništa nije urađeno. Podsećaju na 80.000 “fantomskih” birača, koji se pojavljuju na svim izborima.

– Pozivali smo na jedinstvo opozicije u borbi protiv DPS. Naš model bio je jednostvan – bojkot Skupštine, protesti, bojkot izbora po postojećim uslovima. Nažalost, niko od ostatka opozicije, osim delimično SNP, čiji su funkcioneri i članovi učestvovali na nekoliko protesta, nije prihvatio ovaj, dokazano uspešan model. Bez njihove pomoći, u oktobru prošle godine, doveli smo Đukanovićev režim do ivice pada. Nažalost, deo opozicije pod kontroliom ambasade SAD, umesto da bilo kakav dijalog sa režimom uslovi ostavkom Đukanovića, prihvatio je dijalog sa diktatorom i tako ga spasao sigurnog političkog pada – kaže za “Novosti” Nebojša Medojević, jedan od lidera DF. – Ovim sramnim činom izdaje, obesmišljen je bojkot izbora, a ove stranke prestale su budu opozicija – kaže Medojević.