Crna Gora: Izgradnja podmorskog kabla koštaće oko 700 miliona eura

Predlog Zakona o potvrđivanju Sporazuma između Crne Gore i Italije o izgradnji podmorske elektro-energetske interkonekcije između prenosnih mreža Crne Gore i Italije sa realizacijom strateškog partnerstva operatora prenosnog sistema predstavlja veoma važnu institucionalnu osnovu za realizaciju Projekta podmorske elektro-energetske interkonekcije između prenosnih mreža Crne Gore i Italije, ocenio je danas ministar ekonomije Branko Vujović.

On je objasnio da je ovim projektom predviđeno da operatori prenosnog sistema Crne Gore i Italije realizuju izgradnju nove elektro-energetske interkonekcije između Italije i Crne Gore i to putem realizacije strateškog partnerstva između Prenosa AD i Terne S.p.A, upisom novoizdatih akcija Prenosa od strane Terne S.p.A, u iznosu od 22 odsto.

Pored izgradnje nove elektro-energetske interkonekcione veze između Italije i Crne Gore odnosno kabla, čiji kapacitet je 1.000 MW, i koji će realizovati Terna, a može se koristiti i za uvoz i za izvoz, i infrastruktura koje su interne za crnogorsku prenosnu mrežu,koje će realizovati Prenos – mrežne konekcije između nove interkonekcione veze i postojeće 400 kV prenosne mreže Crne Gore i novi 400 kV prenosni vod između Pljevalja i Tivat – Kotor).

Osim toga projekat predviđa i dodatne mrežne infrastrukture, novi 400 kV interkonekcioni vod između Crne Gore i Bosne i Hercegovine i/ili novi 400 kV interkonekcioni vod između Crne Gore i Srbije, koje su neophodne za optimalnu upotrebu novog interkonekcionog sistema. Riječ je o Projektu čija je vrijednost preko 700 miliona eura.

Prema riječima Vujovića prenosni kapacitet koji će biti na raspolaganju od nove interkonekcione veze i relevantni ukupni prihodi od zagušenja biće, na osnovu procjene investicionih ulaganja i uzimajući u obzir potrebu obezbjeđenja adekvatnih koristi za potrošače Crne Gore i Italije u dugoročnom periodu.

“Neophodno je naglasiti da predlaganje ovog Zakona ima za cilj stvaranje uslova za povezivanje elektro-energetskih sistema Crne Gore i Italije izgradnjom podmorske interkonekcije, na način koji će doprinijeti stvaranju značajno bolje, jače prenosne mreže, posebno nakon realizacije projekta izgradnje DV Pljevlja-Tivat/Kotor, jer će se formirati prsten 400 kV mreže, što je veoma značajno sa aspekta stabilnosti sistema”, tvrdi on.

Realizacijom tog projekta biće pouzdanije napajanje crnogorskog primorja, a ostvariće se direktne veze Crne Gore sa tržištem električne energije u EU.

“Stvoriće se podsticajni signala za ulaganja u nove izvore električne energije, posebno za obnovljive, dobiće se 20 odsto prenosnog kapaciteta kabla i prihoda od zagušenja za energetski sistem Crne Gore, dok će se poboljšati pozicija Crne Gore kao važnog elektroenergetskog čvorišta u regionu”, objansnio je Vujović.

Ocijenjeno da je će ulaganje Terne kroz proces dokapitalizacije i to iznositi više od 30 miliona eura.

“Pored ovih direktnih koristi treba naglasiti da će realizacija projekta omogućiti i posredne koristi, a koje se odnose i na rast zaposlenosti, rast u sektoru građevinarstva i transporta”, rekao je između ostalog Vujović.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR: