Bregović na Voždovcu na divlje izgradio 2.200 m!

Kuća Gorana Bregovića u ulici Jove Ilića

Građevinska inspekcija opštine Voždovac donela je rešenje za rušenje kuća na Voždovcu koje su u vlasništvu muzičara Gorana Bregovića i bivšeg rukometaša Predraga Peruničića još prošle godine.


Protiv njih je Ministarstvo za prostorno planiranje pre nekoliko dana podnelo krivične prijave, a ako budu osuđeni za „divlju gradnju”, mogli bi da dobiju zatvorske kazne od šest meseci do pet godina!

Advokat Bojan Stanojlović kaže  da podnošenje krivičnih prijava znači da se radi o sumnji da je izvršeno neko delo, a da istraga o tome tek treba da bude sprovedena.

Krivična prijava

– Sada krivična prijava ide javnom tužiocu i prvo se sprovode istražne radnje. Ako bi se dokazalo krivično delo, moguće su kazne od šest meseci do pet godina zatvora, kao i novčana kazna. Ali obično se kod ovakvih slučajeva sudi uslovna kazna zatvora uz novčanu kaznu. Imajući u vidu da su u pitanju velike investicije, vrlo je moguće da će novčana kazna biti velika – objasnio je Stanojlović.

Bregovićeva zgrada ima 2.200 kvadratnih metara sa oko 15 stanova koji su bili namenjeni za prodaju. U Peruničićevoj su 32 stana. Izvor  kaže da u ovim zgradama nema ničega osim golih zidova, a da su obojica ranije podnela zahtev za legalizaciju objekata.

– Što se tiče Bregovićeve zgrade, opštinska komisija je konstatovala da je zgrada spremna za upotrebu, iako tamo nema ničeg sem zidova i prozora koje je nedavno stavljao – tvrdi  izvor.

Goran Bregović ni juče se nije javljao na telefon, a njegov menadžer Raka Marić rekao nam je kratko da s njim ne razgovara o ovakvim temama. Peruničić je rekao  da još uvek nije dobio krivičnu prijavu.

– Ja sam podneo prvi zahtev za legalizaciju još 2001. godine, ali se tada promenio zakon, pa su tražili da se podnesu nova dokumenta. To sam opet uradio 2003. godine. Inače, počeo sam da gradim 1999. godine, a taj objekat je 2004. bio završen oko 90 odsto – rekao je Peruničić.

Ćerki poklonio 800 kvadrata

Peruničić nam je juče objasnio da se sporna zgrada nalazi na placu od 10 ari, čija polovina pripada njegovoj trinaestogodišnjoj ćerki.

– Radi se o dva objekta od po 800 kvadrata. Jedan je moj, a jedan sam poklonio ćerki. Inače, za ovih deset godina dolazilo je dosta različitih preduzeća, geometara. Ovo traje već deceniju i iskreno mi se smučilo. Ne bih želeo sa nekim da otvaram rat niti nešto tako, ali ne razumem šta je problem – rekao je Peruničić.

Predsednik opštine Voždovac Dragan Vukanić izjavio je juče  da je opština više puta u javnost iznosila informaciju o „nelegalnoj” gradnji Gorana Bregovića i izrazio sumnju da će ovaj slučaj biti rešen.

Gradnja bez papira

– Koliko znam, Bregovićev objekat ima oko 2.200 kvadrata. Ovde se ne radi o dva ista slučaja jer je Peruničić imao neke papire pošto se objekat gradi godinama, dok je Bregović počeo da gradi prošle zime, a nije nam poznato da je imao papire. Kada smo mi došli u taj Bregovićev objekat, on je već bio u poslednjoj fazi stavljanja krova. Nekoliko puta smo u medije puštali informacije da jedan poznati muzičar nelegalno gradi na Voždovcu, ali bez odjeka. Iskreno, mislim da to neće biti srušeno niti da će bilo ko ići u zatvor – rekao je Vukanić.

Bivši v. d. predsednika opštine Voždovac Branko Arsenijević izjavio je  da je inspekcija još prošle godine donela rešenje o rušenju Bregovićeve i Peruničićeve zgrade.

– Vršen je inspekcijski nadzor na oba objekta i postoji rešenje o obustavi gradnje, rešenje o rušenju, a podnete su i krivične prijave protiv N. N. lica – objasnio je Arsenijević.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR: