Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas da “pravda nije stigla one koji su osmislili ideju o Velikoj Srbiji”, ali da ubijeni hrvatski policajci u Borovu selu nikada neće biti zaboravljeni.

“Mora se znati istina o domovinskom ratu i ko ga je započeo. Ne mogu postojati različita tumačenja o činjenicama i okolnostima koje su svima poznate, o kojima su svoj sud rekli i naučnici kao i međunarodna zajednica kroz presude svojih sudova”, rekla je Grabar-Kitarović, prenosi hrvatski Večernji list.

Prema njenim rečima, prihvaćanje činjenica, procesuiranje odgovornih za zločine i duboko poštovanje prema braniocima iz rata u Hrvatskoj od 1991-95 temelj je za suživot i zalaganje za mir. “Domovinski rat deo je istorije, ali važan, jer je odredio sadašnjost i budućnost nezavisne i suverene Hrvatske kao punopravne članice EU i NATO-a”, istakla je Grabar-Kitarović okupljenima na ulazu u Borovo selo kod “Spomen obeležja 12 čempresa” gde je danas održava “kolona sećanja” povodom ubistva policajaca 2. maja 1991. godine u Borovu selu.

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić pozvao je srpske vlasti da pokažu svoje evropsko opredelenje i put i osude preostale optužene za zločin u Borovu selu koji “i danas slobodno žive u Srbiji”. “Ovde se dogodilo najkrvavije i najokrutnije ubistvo 12 hrvatskih policajaca. Ništa slično se nije dogodilo tokom rata. Naša obaveza je da pronađemo poslednjeg nestaloga i sve odgovorne za smrt policijskih službenika”, rekao je Ostojić.

Večernji list navodi da su, dok je Ostojić govorio predstavnici Stožera za odbranu hrvatskog Vukovara, koji su stajali iza spomen obeležja, okrenuli leđa.