Marović šef mafije!

Šezdesetogodišnji Svetozar Marović, predsednik Političkog saveta vladajuće Demokratske partije socijalista, prvi i poslednji predsednik bivše državne zajednice Srbije i Crne Gore i jedan od vodećih funkcionera crnogorskog režima poslednjih četvrt veka, desna ruka šefa tog režima Mila Đukanovića, uhapšen je juče ujutro u Podgorici i priveden specijalnom državnom tužiocu za organizovani kriminal Milivoju Katniću.

Dugo mu spreman “svilen gajtan”: Svetozar Marović sa Milom Đukanovićem

Posle brata Dragana (odavno uhapšen i već pravosnažno osuđen za jedno korupcionaško krivično delo), sina Miloša, ćerke Milene Marović-Bogdanović, strine Mirjane, Miloševe tašte Dragice Popović i kuma Marka Vujačića, koji su pohapšeni i protiv kojih se, uz ostale, vodi postupak za pljačku budvanske držane kase, na red je došla i “glava porodice”, neprikosnoveni “knez od Budve”, koji je odavno označen kao šef krminalnog klana, mozak svih prljavih poslova i malverzacija u kojima je budvanska opština oštećena za desetine miliona evra. U svakom slučaju, u pitanju je najveća do sada otkrivena korupcionaška afera.

Dve decenije ćutanja

U Crnoj Gori se sada s nestrpljenjem očekuje da se vidi da li će se istraga protiv Svetozara Marovića svesti i zaustaviti samo na aferama iz proteklih desetak godina ili će njome biti obuhvaćen i period od pre 20 godina kada ga je njegov kum, Momir Bulatović, tadašnji predsednik Crne Gore, u svojoj knjizi “Pravila ćutanja”, “prijavio”da je ušićario 1.600.000 nemačkih maraka tako što je na svoje ime prokrijumčario 40 šlepera duvana, od kojih mu je svaki doneo dobit od 40.000 maraka.

Specijalni državni tužilac za organizovani kriminal Milivoje Katnić još pre mesec dana je u jednoj televizijskoj emisiji kazao da je identifikovan šef organizovane kriminalne grupe u Budvi, te da će uskoro i na njega biti proširena istraga.

– Tužilaštvo veruje da je prikupilo dovoljno dokaza za preduzimanje ove aktivnosti, a to je donošenje naredbe za proširenje istrage i u odnosu na organizatora ove kriminalne grupe – kazao je tada Katnić.

Pri tom je spomenuo samo afere oko platoa na plaži Jaz i oko izgradnje TQ -centra u Budvi, ali nema nikakve sumnje da u Budvi nema nijednog iole značajnijeg i vrednijeg “posla” na koji je pala smnja, a da se u vezi s njim ne spominje i ime Svetozara Marovića.

Milioni u Švajcarskoj

Mediji, odnosno Međunarodna mreža novinara istraživača, letos su, pozivajući se na dokumentaciju švajcarskog ogranka HCBC
banke, obelodanili da je Svetozar Marović u ovoj banci na tajnom računu 2006/7. godine imao depozit od 3,8 miliona dolara, blago koje nikada nije prijavio organima nadležnim za praćenje imovine funkcionera, niti dokazivao njegovo poreklo. Račun je, navodno, otvoren na ime njegove četiri godine starije nezaposlene supruge Đorđine, s tim da su pristup računu imali i njen suprug Svetozar i tada još nepunoletni sin Miloš. To se, inače, desilo posle poznatih januarskih protesta 1998. i previranja u Crnoj Gori nakon sumnjive pobede Mila Đukanovića na predsedničkim izborima.

A da mu je spremljen “svilen gajtan” i da je samo pitanje sata kad će mu škljocnuti lisice na rukama, bilo je jasno već rano juče ujutro kad je obelodanjen spisak političkih koordinatora DPS-a za sve crnogorske opštine, na kome nema imena Svetozara Marovića i da on više nije politički zadužen čak ni za svoju Budvu.

Da se dogodilo nešto preozbiljno, uprkos činjenici da su svi to već dugo očekivali, pokazuje i to što juče do zaključenja ovog broja “Vesti” niko, ne samo iz vlasti, nego i iz crnogorske opozicije, nije želeo da komentariše ovu gromovitu vest. Jedni ćute jer su još u neverici da se to ipak desilo, drugi, koji su to odavno zahtevali i najavljivali, sad su u iščekivanju komentara onih koji su Marovića tako dugo zdušno branili i sve negirali.

I Lukšić Milu okreće leđa

U senci vesti o hapšenju Marovića, juče je ostala vest crnogorskih medija da odlazi potpredsednik vlade i aktuelni ministar spoljnih poslova Igor Lukšić, koji je još ranije najavio da neć prihvatiti nikakvu funkciju u vladajućoj partiji. Odluku je, navodno, lično saopštio Đukanoviću.
Po jednoj verziji, Lukšić napušta vladu zbog prelaska na neku međunarodnu funkciju (Svetska banka ili UN), dok drugi misle da je sve to posledica sukoba koji je tinjao između njega i Mila još od vremena kada je Lukšić “iznenada” prepustio premijersku fotelju Đukanoviću. Lukšić se nedavno zalagao i za formiranje “tehničkog kabineta” za pripremu izbora, čemu se Milo kategorično protivi.

Već narednih dana će nesumnjivo biti jasno šta je po sredi: da li je Milo Đukanović sračunato “pustio niz Moraču” svog najodanijeg, pa i najvažnijeg čoveka, ideologa DPS-politike, da bi sačuvao svoju kožu, ili su u pitanju neminovni procesi, cena kojom mora da se plati pozivnica za NATO-savez. Da li je tužilac za organizovani kriminal Milivoje Katnić, pod pritiskom Evrope i sveta, krenuo da “čisti ribu od glave” ili je sam, kako mu nalaže ustav i zakon, “stiskao petlju” i udario kriminalnu hobotnicu u glavu? Da li je nastupilo vreme potkusurivanja četvrtvekovnih računa u kome se ne zna ko će osvanuti na slobodi, a ko u zatvoru?

  1. #1 by freemontenegro on 19. prosinca 2015. - 16:54

    Prije neku noc sam vidjela Mila i Sveta u kaficu “Dali” kako piju lafu.To se desilo uoči samog hapšenja.Bojim se da nije neki dogovor da se što bezbolnije prodje.Ja njima ništa nevjerujem.

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: