EU će da proceni korišćenje evra u Crnoj Gori

Unilateralno korišćenje evra u Crnoj Gori moraće da bude propisno procenjeno tokom tekućih pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji, kada se otvori Poglavlje 17, najavio je danas član Izvršnog odbora Evropske centralne banke (ECB) Benoa Kuri.

Kuri je dodao da ECB nije nadležna za to pitanje, već je to nadležnost Evropske komisije (EK).
“Razgovaraćemo o tome kada dođe vreme, odnosno kada se u pregovorima o pridruživanju otvori Poglavlje 17 – Ekonomska i monetarna unija”, rekao je on na pres konferenciji povodom završetka Programa tehničke saradnje sa Centralnom bankom Crne Gore (CBCG) na putu ka članstvu u Evropskom sistemu centralnih banaka (ESCB).

Podrška tom Programu, kako je objasnio, ne prejudicira poziciju ECB, niti EU, u smislu uticaja na ugovore EU i na monetarni režim u Crnoj Gori. On je podsetio da Crna Gora nema nacionalnu valutu, što CBCG čini specifičnim slučajem.
“Crna Gora je prvo koristila nemačku marku, a onda je u specifičnom političkom i istorijskom momentu, koji mi priznajemo, počela da koristi evro. Međutim, unilateralno korišćenje evra u Crnoj Gori u potpunosti se razlikuje od bilo kakvog posebnog odnosa sa evrozonom”, naveo je Kuri.
Prema njegovim rečima, CBCG će morati da ispuni sve relevantne standarde kako bi mogla da adekvatno funkcioniše u okviru ESCB.
Kuri je naveo da će priliv kapitala iz EU pomoći ekonomijama zapadnog Balkana da ostvare napredak i bolji životni standard građana, uz odgovarajuće domaće politike. On smatra da će se sve više veza uspostavljati zahvaljujuci bankarskoj uniji, koja se osniva u EU.
“Novi institucionalni sistem obuhvata nove odgovornosti ECB, koja će postati bankarski supervizor celokupne evrozone. Uspostavljanje jedinstvenog supervizorskog mehanizma konsoliduje naše odnose sa zapadnim Balkanom u svetlu vlasničke strukture bankarskog sektora”, rekao je Kuri.
On je dodao da će ECB istovremeno postati supervizor dobrog dela bankarskog sektora u Crnoj Gori i regionu

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: