Grad koji je nekada važio za mirnu i gotovo patrijarhalnu sredinu u poslednje dve decenije doživeo je nesvakidašnje promene. Među mladima hara pošast zvana droga, a mladi sugrađani se sve češće predoziraju, pa čak i dižu ruku na sebe u trenucima krize.

– Pljevlja su postala mala Kolumbija! Zna se kod koga se i kako može kupiti droga i preko koga se sve završava. Svi znaju ko su dileri, svi osim policije, tvrdi grupa nesrećnih roditelja, koji su naglasili da je zbog predoziranosti zabeleženo nekoliko smrtnih slučajeva narkomana iz Pljevalja i van ovog grada.

Slučaj mlade Jovane Mazalice (21), koja se obesila pre nepune tri godine, mogao bi da posluži kao opomena mladima. Nekadašnja uspešna sportistkinja dovođena je u vezu sa narkoticima, zbog toga je privođena u policiju, gde je zlostavljana. U policijskom zapisniku, u koji su “Novosti” imale uvid, jedna od Pljevljakinja detaljno opisuje uvlačenje u krug narkomana, a potom i prisiljavanje da diluje drogu, čak i putem ucena fotografijama pornografskog sadržaja…

– Policajci hapse narkomane umesto dilera. Pouzdano znamo da znaju poimenično svakog dilera u Pljevljima, znaju ko ih snabdeva, imaju i listu korisnika, ali ništa ne preduzimaju – tvrdi u pismu Udruženje roditelja narkomana. – Policija u sporadičnim akcijama uhapsi po nekog narkomana, dok krupnije “ribe” i dalje nesmetano rade. Dileri su obično dobro situirane osobe sa dobrim vezama u policiji, sudovima, političkim partijama i već odavno ih niko u tome ne sprečava. Dileri se prikrivaju legalnim poslovima, držanjem lokala, prodajom polovnih automobila.

– Došlo je do kraja – ili oni, ili mi, jer naša porodična harmonija i budućnost naših porodica nestali su upravo zbog njih – poruka je ovog dramatičnog pisma.

POLICAJAC BEZ SUMNjE

UPRAVA policije Crne Gore je saopštila da je “netačno” da se policijski službenik V. D., prema činjenicama koje su utvrđene do ovog momenta, sumnjiči da je počinio ubistvo Jelene Mazalice.

“Javnosti radi, dužni smo da navedemo da se u konkretnom slučaju, postupajući zamenik višeg državnog tužioca u Bijelom Polju, nakon sagledavanja svih činjenica među kojima su i izvršeni uviđaj kojim je rukovodio tužilac, izjave više lica i nalaz obducenta u čijem mišljenju je navedeno da je smrt J. M. nastupila vešanjem i da je samoubilačkog porekla, izjasnio da nema osnova za krivično gonjenje V. D. ”