Albanija, Kosovo i C.Gora kao zemlje sigurnog porekla

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Bavarske Oliver Placer je, povodom navale izbeglica iz zemalja zapadnog Balkana, izneo uverenje da se Albanija, Kosovo i Crna Gora mogu proglasiti zemljama sigurnog porekla.

“Da, uvereni smo da su Albanija, Kosovo i Crna Gora sigurne zemlje porekla….Savezna služba za migracije i izbeglice više od 99 odsto zahteva za azil odbija kao očigledno neosnovane”, rekao je Placer za nemački radio “Dojče vele”(DW) i dodao da se pozitivno rešavaju zahtevi iz humanitarnih razloga ako su potražioci azila iz tih zemalja iznemogli ili bolesni.

djevdjelija migranti azilanti

S njim se slažu i premijeri tih balkanskih zemalja.

“Mi smo za to da se Kosovo u nemačkom pravu klasifikuje kao sigurna zemlja porekla”, piše, između ostalog, u pismu koje su opunomoćeniku Evropskog parlamenta za Balkan, Dejvidu Mekalisteru poslali premijeri Kosova i Crne Gore, prenosi DW.

Nemačka organizacija za zaštitu ljudskih prava “Za azil” (Pro Asyl), međutim, sasvim drugačije ocenjuje situaciju.

“Veoma sam zabrinut zbog mogućnosti da se te zemlje označe kao sigurne zemlje porekla”, rekao je portparol te organizacije Bernd Mesović.

“Kada je reč o Kosovu, Albaniji i Crnoj Gori, onda se skoro i ne može govoriti o pravnim državama u zapadnom smislu. Nema nezavisnog pravosuđa, nepoželjni novinari su progonjeni i pod pritiskom. U Crnoj Gori je na vlasti dinastija oko premijera Mila Đukanovića. Čak se govori o državnim strukturama koje su slične mafiji”, rekao je Mesović i ukazao na nepotizam i korupciju, a da je na Kosovu veoma izražena i diskriminacija Roma.

Mesović ističe da postoje ozbiljne sumnje u to da se u te tri zemlje efektivno štite ljudska prava.

Kada je reč o Albaniji, loša ekonomska situacija posebno otežava život mladih. Dvadesetpet godina nakon vladavine Envera Hodže, Albanija je i dalje najsiromašnija zemlja u Evropi.

“Procenjuje se da je nezaposleno 30 odsto stanovništva. Pouzdane informacije o tome ne postoje. Industrija je još uvek nerazvijena, a poljoprivreda u većem delu zemlje u veoma lošem stanju”, rekao je Konrad Kleving, istoričar i stručnjak za Balkan sa Instituta za istraživanje istočne i jugoistočne Evrope iz Regenzburga.

On je dodao da je zbog privredne krize u Grčkoj, više stotina hiljada albanskih privremenih radnika izgubilo posao i vratilo se svojim kucama, a i da sve manje novca stiže iz inostranstva.

“Zbog svega toga, mnogi u Albaniji fokusiraju se na preseljenje u gradove ili odlazak u inostranstvo”, rekao je Kleving.

“Još lošija je ekonomska i socijalna situacija u susednom Kosovu”, izjavio je Beljulj Becaj, politikolog iz Prištine, prenosi DW.

“Skoro polovina od 1,8 miliona stanovnika živi u siromaštvu, dok je između 45 i 50 odsto radno sposobnog stanovništva nezaposleno. Većinom se radi o mladima jer Kosovo ima najmlađe stanovništvo u Evropi”, smatra ovaj politikolog.

Prema navodima “Transparensi internšenal” (Transparency International), Kosovo je zemlja sa najvećim stepenom korupcije u Evropi.

“Nepotizam i siva ekonomija vladaju na svakom ćošku i nemoguće je bez bilo kakve veze pronaći posao. Sve se odvija preko veza određenih klanova i familija”, rekao je Becaj i dodao da osećaj da se ovde ne može živeti normalno “besperspektivnost, nemoć i nesigurnost” vode do toga da mladi i hrabri ljudi žele da napuste zemlju.

Prema rezultatima studije nemačke fondacije “Fridrih Ebert” o mladima u jugoistočnoj Evropi, većina mladih na zapadnom Balkanu nezadovoljna je stanjem demokratije u svojim zemljama i pati zbog nezaposlenosti i siromaštva. Oni ne vide nikakvu perspektivu, politika ih ne interesuje i ne veruju političkim i društvenim institucijama.

Zbog toga mnogi žele da emigriraju: 55 odsto ispitanih građana Kosova između 14 i 29 godina želi da napusti zemlju, a u Albaniji taj procenat iznosi 67 odsto. Slično je i u drugim zemljama u regionu koje je Nemačka okarakterisala kao “sigurne zemlje porekla”: tako bi 53 odsto mladih Makedonaca rado napustilo zemlju, dok procenat mladih u Bosni i Hercegovini koji bi otišli iznosi 49 odsto, preneo je DW.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: