“Crna Gora ima 2.000 vojnika, koji je to doprinos NATO?”

Ulazak Crne Gore u NATO naneće udarac evropskoj bezbednosti i odnosima Rusije i Alijanse, kaže direktor Odeljenja opšteevropske saradnje Andrej Kelin.

Foto: Thinkstock

Kelin je Interfaksu izjavio da je “sada teško predvideti” kakva će odluka biti doneta na susretu ministara spoljnih poslova NATO 1. i 2. decembra.

“Ukoliko bude doneta odluka o pozivu Crne Gore u NATO, to će biti još jedan udarac po evropskoj bezbednosti. To se tiče i odnosa Rusije i NATO. To će biti još jedan udarac koji će još više pogoršati odnose, a šanse za njihovo poboljšanje biće još manje”, rekao je on.

Kelin je naveo da ne razume kakav doprinos za bezbednost samih zemalja članica NATO ima prijem Crne Gore.

“Nije sasvim jasno zašto se to radi. Armija Crne Gore, koliko se sećam, ima oko 2.000 vojnika. O tome koji dodatni doprinos bezbednosti može dati Crna Gora, nemamo šta da pričamo”, dodao je ruski diplomata.
obavlja”.

Podsećamo, moskovski dnevnik Komersant navodi da je pokušaj Rusije da spreči poziv Crnoj Gori za ulazak u NATO izazvao suprotan efekat.

Komersant navodi da je nemački list Velt, pozivajući se na diplomatske izvore, u subotu objavio da će 1. decembra šefovi diplomatija NATO uputiti Crnoj Gori poziv za ulazak u Alijansu i ocenjuje da se “curenje informacije o predstojećem širenju NATO očigledno nije dogodilo slučajno”.

Osim toga, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je tokom nedavne posete Beogradu da Rusija nema pravo da se meša u odluku Crne Gore.

“Crna Gora je suverena i nezavisna zemlja i kao takva ima pravo da odluči o svom putu, uključujući bezbednosne saveze čiji deo želi da bude”, kaže Stoltenberg
Na pitanje Interfaksa da li Moskva radi na upozoravanju Crne Gore o mogućim posledicama, on je odgovorio da se “odgovarajući posao

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: