Afere u Budvi, kojima se ne vidi kraj, smenjuju jedna drugu, ali uprkos ozbiljnosti zbog činjenice da su građani Budve oštećeni za stotine miliona evra, katkad postaju tragikomične.

Minulih dana mediji pišu o ujdurmi oko preseljenja Miloša Marovića, sina Svetozara Marovića, iz privatne beogradske u bolnicu u Podgorici, pa odatle u zatvor u Spužu, a iz njega u Klinički centar Crne Gore. Lekari se ne oglašavaju, a javnost u Crnoj Gori već počinje da spekuliše o bolesti Marovića mlađeg, što je deo njegove intime, a pravosudni organi se o svemu ovome ne oglašavaju, kako bi otklonili sve nedoumice oko “šetnji” po lekarima.

Da podsetimo, Miloša Marovića specijalni tužilac tereti da je počinio krivično delo zloupotrebe službenog položaja podstrekavanjem, kao član organizovane kriminalne grupe, čiji vođa “još nije poznat”. Marović, protiv koga su svedočila tri svedoka saradnika, tereti se da je transakacijama sa zemljištem na plaži Jaz naneo štetu budžetu Budve od 1,4 miliona evra, i protiv njega bi uskoro mogla da bude otvorena i nova istraga.

POGRDNO
U RAZGOVORU sa suprugom, Lazar Rađenović za sudiju Valentinu Pavličić, koja je vodila slučaj “Košljun” u kome je osuđen na šest godina zatvora, doslovce kaže: “Uličarka, da prosto kažem, da je preko okeana to smeće, da je ne gledam…” Valja napomenuti da je Valentina Pavličić danas zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Posle hapšenja njegovog strica Dragana, sestre Milene Marović Bogdanović i strine Mirjane Marović, sve je više spekulacija da će biti optužen i za vođu budvanskog kriminalnog udruženja proglašen najmoćniji Budvanin – Svetozar Marović, koji je do sada imao više razgovora sa specijalnim tužiocem u svojstvu građanina. Jedan od njih ticao se i curenja informacija iz Specijalnog tužilaštva, što može da iskompromituje ozbiljan posao istrage. Naime, merama tajnog nadzora utvrđeno je da je Svetozar Marović znao za hapšenje svoje ćerke Milene u avgustu, pa ju je pozvao na Cetinje i kazao da dođe kući u Budvu. O hapšenju je tačno u 2.15, nekoliko sati pre, telefonom obavešten i tadašnji predsednik Opštine Budva, Lazar Rađenović, koji je odmah obavestio Svetozara Marovića, ali i predstavnike medija, koji umalo posle toga da “nastradaju”, jer su neki dobijali pozive da daju izjave u policiji o navodnoj prodaji informacije o hapšenju za 3.000 evra.

Bilo kako bilo, za hapšenja se znalo, što svedoče i TV snimci. Merama tajnog nadzora policija je presrela i razgovor advokata Vladana Bojića, koji brani Lazara Rađenovića i njegovu suprugu. U jednom od transkripata, koji će se naći pred sudom, Bojić glavnog specijalnog tužioca, Milivoja Katnića, naziva fašistom, a doskorašnju sudiju Višeg suda, Valentinu Pavličić Bojić, još pogrdnijim izrazom – uličarka, dok jednog svog kolegu “najvećom bitangom koja je koračala zemljom”.

Sve te kvalifikacije nalaze se u optužnom predlogu Osnovnog državnog tužilaštva, koje sumnjiči advokata da je počinio produženo krivično delo povreda tajnosti postupka.