Bitka na Mojkovcu: 100 godina i 10 činjenica o pobedi Davida nad Golijatom

U istoriji je ostala zapamćena poruka vladike Nikolaja Velimirovića koji je rekao: “Da ne beše onog krvavog Božića na Mojkovcu, ne bi bilo ni našeg vaskrsenja na Kajmakčalanu”

Prošao je tačno jedan vek odkako je počela Mojkovačka bitka. U ovom sudaru junaštva s jedne strane i sile s druge strane – učestvovalo je gotovo sve što je crnogorska vojska imala.

U istoriji je ostala zapamćena poruka vladike Nikolaja Velimirovića koji je rekao: “Da ne beše onog krvavog Božića na Mojkovcu, ne bi bilo ni našeg vaskrsenja na Kajmakčalanu”

Donosimo vam 10 činjenica o poslednjoj vojnoj operaciji kraljevine Crne Gore, kojom je praktično svoj spas dobila vojska kraljevine Srbije.

1. Mojkovačka bitka je zapravo završni deo veće vojne operacije poznate kao Mojkovačka operacija kojom je omogućena odstupnica vojsci kraljevine Srbije preko teritorije kraljevine Crne Gore.

2. Mojkovačkom bitkom komandovali su Serdar Janko Vukotić sa crnogorske strane, inače glavnokomandujući crnogorske vojske i general Vilhelm fon Rajner sa austorugarske strane. 

3. U ovom boju dokazano je da David može da pobedi Golijata: Crnogorska vojska je na položaju imala 6.000 slabo opremljenih i izgladnelih vojnika koji su dobijali po pola kilograma hleba svakih nekoliko dana, naspram 20.000 dobro opremljenih i sitih pripadnika austro-ugarske carske vojske. 

4. Prvi dan Mojkovačke bitke odneo je mnogo žrtava na obe strane, a Austrougari su uspeli da osvoje položaje Crnogoraca na Bojinim njivama i Uloševinama. Time su ugrozili odbranu Mojkovačkih vrata.

5. Serdar Janko Vukotić je na kraju prvog dana bitke, uoči Božića, napustio štab u Kolašinu da bi bio uz svoje trupe na položajima kod Mojkovca gde je naredio kontranapad na trupe generala Rajnera. Borbe su trajale praktično čitavu noć i čitavo jutro sa promenljivim uspehom.

6. Ključnu pobedu u bici Crnogorcima je donela jedina rezerva: Položaj Bojina njiva bio je praktično neosvojiv za bataljone Serdar Janka, pa je u napad uveo Drobnjački bataljon.

7. Posle više sati pokušaja da preotme strateški važan položaj kojim bi otvorio prostor za presecanje povlačenja srpske vojske, General Rajner je lično predvodio poslednji kontranapad na Bojinu njivu, ali nije uspeo da zauzme položaj iako je sa isukanom sabljom predvodio svoju poslednju borbenu rezervu.

8. Malo je poznato da su borbe oko Mojkovca vođene još nekoliko dana, ali ne onom jačinom kao što su bile 6. i 7. januara.

9. Najveći značaj ove bitke ogleda se u tome što je austrougarska vojska sprečena da preseče povlačenje srpske vojske preko albanskih planina, i dalje na Krf i Bizertu.

10. Mojkovačka bitka je poslednja vojna operacija koju je sprovela vojska kraljevine Crne Gore, koja 1918. godine ulazi u sastav Kraljevine Jugoslavije. Vlada je, zbog odsustva kralja, naredila Janku Vukotiću, da se vojska razoruža, napusti bojne položaje i vrati kućama. 

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: