DEMOKRATSKI front pozvao je diplomatske predstavnike SAD i EU da prestanu da se mešaju u unutrašnje stvari Crne Gore i odustanu od otvorene podrške “kriminalizovanoj i korumpiranoj vladi Mila Đilanovića”. Oni podsećaju Vašington i Brisel da je Vlada izgubila podršku u Skupštini i održava se političkom korupcijom koju podstiču i ohrabruju predstavnici američke i evropske admnistracije.

– Bez ikakvog uzdržavanja, sa tih adresa se najavljuje novo privođenje posrnulih opozicionih političara koji treba da odbrane Đukanovićevu premijersku funkciju i podrže njegov našminkani kabinet u parlamentu. Sve se ovo događa na sramotu svih nas građana Crne Gore i mi smo dužni da konstatujemo da ne postoji druga država koja bi dozvolila da se neka strana zemlja na ovako bezobrazan, nepristojan i u krajnjem nedozvoljen način meša u vođenje njene unutrašnje politike. Za taj posao su svuda zaduženi legitimni izabrani predstavnici naroda kojima se ne upravlja sa strane i koji ne podnose račune nijednoj ambasadi, već samo građanima koji ih biraju – poručili su iz DF.

Jedan od čelnika DF, Nebojša Medojević, smatra da Crna Gora već ima status kolonije.

– Ako će nam vlast postavljati i menjati strane ambasade, onda mi ne zaslužujemo ni državu ni demokratiju – poručio je Medojević.

Njegov partijiski kolega Koča Pavlović kaže, za “Novosti”, da je očigledno da Brisel postupa u skladu sa nekim skrivenim političkim interesom – koji nanosi štetu Crnoj Gori.

– Evropske institucije se trude da u priči o prelaznoj vladi sačuvaju poziciju Mila Đukanovića. Politički uticaj mafije konstatovan je i u briselskom izveštaju o stanju u Crnoj Gori. Dakle, politički uticajna mafija, snažno povezana sa globalnim kriminalnim tržištem, predstavlja mnogo veći problem u Crnoj Gori.

RAZLIČITE PREPORUKE
U DF podsećaju predstavnike SAD i EU, da u njihovim državama oni koji su bili učesnici političke korupcije i nameštanja izbora obično završe iza rešetaka, ilustrujući to primerom Roda Blagojevića, guvernera iz SAD. – Za naše političare koji se ponašaju slično Blagojeviću, od strane vašingtonske i briselske administracije se ne preporučuje zatvor nego premijerska i ministarska mesta!

O propalim pregovorima vlasti i dela pregovaračke opozicije oko stvaranja uslova za fer izbore Pavlović ima stav:

– Četiri meseca kasnije, svi vidimo da je Krivokapićev kabare bio najobičnije kupovanje vremena za Mila Đukanovića i za još jednu izbornu krađu. Situacija je danas lošija od one koju smo imali nakon protesta 24. oktobra prošle godine. Izgubili smo pet meseci, ali je i dalje otvorena ista mogućnost – da opozicija jedinstveno, skupa sa pobunjenim građanima, zatraži hitni pad Đukanovićeve vlade i njegovo udaljavanje od bilo čega što je vezano za predstojeće izbore.

Žarko Rakčević, lider Građanskog pokreta URA, potvrdio je da su predstavnici EU i ambasada podsticali nastavak dijaloga, kao i da je on lično imao više sastanaka sa njima.

– Dešava se da u jednoj nedelji imamo i po četiri ili pet razgovora, ja kao predsednik URA, a siguran sam da je tako i sa ostalima, i sa predstavnicim EU, SAD, ambasada. Ja to cenim i to je dobar doprinos procesima u Crnoj Gori i demokratizaciji zemlje i stvaranju uslova za fer i slobodne izbore – ocenjuje Rakčević.